17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBNR îşi exprimă „dorinţa de a avea o întâlnire” cu Mihai Tudose, după ce premierul a reproşat Băncii Naţionale că nu a stopat devalorizarea leului

BNR îşi exprimă „dorinţa de a avea o întâlnire” cu Mihai Tudose, după ce premierul a reproşat Băncii Naţionale că nu a stopat devalorizarea leului

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), întrunit în şedinţa din 27 noiembrie, anunţă că „a luat act de declaraţiile publice ale premierului Mihai Tudose” în legătură cu activitatea Băncii Naţionale şi îşi exprimă „dorinţa de a avea o întâlnire” cu primul-ministru, informează Mediafax.

„În continuarea bunei colaborări instituţionale existente, Consiliul de Administraţie al BNR îşi exprimă dorinţa de a avea o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, pentru discutarea evoluţiilor economice şi financiare actuale”, se arată într-un comunicat transmis marţi de banca centrală.
BNR menţionează că mandatul băncii centrale presupune informarea cu regularitate a Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului şi a opiniei publice în legătură cu activitatea sa. În acest sens, BNR publică Raportul anual de activitate, Rapoarte trimestriale asupra inflaţiei, Rapoarte semestriale de stabilitate financiară şi Minute de politică monetară după fiecare decizie a C.A. al BNR, toate aceste documente prezentând în mod transparent activitatea băncii centrale, în corelaţie cu evoluţiile economice şi financiare interne şi internaţionale.

Dialogul are în vedere „echilibrarea mixului de politici macroeconomice, al cărui rol este esenţial pentru menţinerea stabilităţii financiare şi pentru întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor eventuale evoluţii adverse”, precizează conducerea BNR.
Prim-ministrul Mihai Tudose a reproşat Băncii Naţionale a României, joi, într-o emisiune la Antena 3, că nu a intervenit pentru a stopa aprecierea euro în raport cu leul şi că a permis băncilor să reducă nivelul minim al rezervelor.
Întrebat care este explicaţia deprecierii monedei naţionale în raport cu euro, Mihai Tudose a răspuns: ”Vă recomand călduros să vorbiţi cu Banca Naţională care ar trebui să fie un pic atentă la aceste lucruri. BNR poate şi trebuie să intervină pe aceste lucruri. N-a făcut-o. Întrebaţi domnia sa, Banca”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS