8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Public: Modificările adoptate de Comisia Parlamentară specială pentru legile justiţiei conturează premisele eliminării independenţei procurorului

Ministerul Public: Modificările adoptate de Comisia Parlamentară specială pentru legile justiţiei conturează premisele eliminării independenţei procurorului

Ministerul Public avertizează că forma în care au fost modificate unele articole de lege în Comisia specială din Parlament în care se discută Legile Justitiei „conturează, în mod evident, premisele eliminării independenţei procurorului, ca primă etapă pentru anularea statutului de magistrat al acestuia”.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ – Parchetul General) a postat sâmbătă seara pe pagina oficiala de Facebook un punct de vedere în legatură cu unele amendamente votate vineri de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei, scrie hotnews.
„Ministerul Public atrage atenţia asupra faptului că, în cursul zilei de ieri, 24 noiembrie 2017, Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a votat modificarea unor articole de lege într-o formă prin care, în mod evident, se conturează premisele eliminării independenţei procurorului, ca prima etapă pentru anularea statutului de magistrat al acestuia, cu consecinţe negative asupra calităţii actului de justiţie”, afirmă Parchetul General. Astfel, explică sursa citată, „articolul 3 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor consacră independenţa şi stabilitatea procurorilor, atribute care nu se mai regăsesc în forma amendată şi votată de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei”.

„Modificarea adusă reprezintă astfel şi o îndepărtare clară de la textul constituţional, care situează procurorii în cadrul autoritătii judecătoresti”, mai arată PICCJ. În acest context, Ministerul Public îşi exprimă îngrijorarea faţa de „tendinţa anacronică exprimată de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei în ceea ce priveşte viziunea asupra procurorului şi sistemului de justiţie penală”, reamintind în acest sens „două dintre aspectele reţinute în Carta de la Roma (2014), document de referinţă privind standardele si principiile europene referitoare la procurori, întocmit de către Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni (CCPE) la solicitarea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei:
* Independenţa şi autonomia Ministerului Public constituie un corolar indispensabil pentru independenţa justiţiei. Aşadar, ar trebui încurajată tendinţa generală de a întări independenţa şi autonomia efectivă a Ministerului Public.
* Procurorii ar trebui să fie autonomi în luarea deciziilor şi ar trebui să îşi îndeplinească sarcinile în afara oricăror ingerinţe şi presiuni externe, conform principiilor separaţiei puterilor şi responsabilităţii.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS