6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTatăl lui Vâlcov ar fi cumpărat trei lingouri de aur nepoților

Tatăl lui Vâlcov ar fi cumpărat trei lingouri de aur nepoților

Tatăl fostului ministru de finanțe, Darius Vâlcov, a declarat, marți, la Înalta Curte de Casație și Justiție, că în anul 2011 a cumpărat trei lingouri de aur pentru a le face cadou nepoților, în timp ce Lavinia Șandru a vorbit de sute de mii de euro obținuți la nunta cu Darius Vâlcov.

Dumitru Vâlcov, tatăl lui Darius Vâlcov, și Lavinia Șandru, fosta soție a acestuia din urmă, au fost audiați marți la instanța supremă în calitate de martori, în dosarul în care fostul ministru de finanțe este acuzat de trafic de influență și spălare de bani, în legătură cu acordarea unor contracte companiei Tehnologica Radion.
Primul care a dat declarație în fața instanței a fost Dumitru Vâlcov.
„Darius avea un prieten, deputatul Bărbulescu, care avea un seif. Prin 2009, am fost cu soția în Elveția, la fata mea care este medic, însă acolo soția a fost diagnosticată cu o boală gravă și am stat cu ea să o îngrijesc. A venit și fiul meu acolo și i-am spus că am undeva 20.000 de lei și 80.000 de dolari. L-am rugat să-i pună într-un loc sigur. Prin 2011, am fost din nou în Elveția și am fost diagnosticat cu cancer la plămâni. Am fost operat, după care în preajma sărbătorilor de Crăciun am simțit că mi se apropie sfârșitul. Le-am spus celor din familie că vreau să le fac nepoților un cadou. Aveam niște bani și i-am zis lui Darius dacă poate să facă rost de niște mini-lingouri de aur pentru ca nepoții mei să aibă o amintire de la mine. La discuții a participat și o rudă, care a zis că poate să facă rost de lingouri. M-au costat 156.000 de euro. I-am spus fiului meu să le pună în același seif. (…) Eu doream ca lingourile să le păstrez până ce nepoții se vor face mari“, a spus tatăl lui Vâlcov.
Dumitru Vâlcov a mai relatat că el a plătit nunta fiului său organizată la Slatina, care l-a costat în jur de 80.000 de euro.

Lavinia Șandru vorbește de sute de mii de euro obținuți de la nuntă

Declarații în acest dosar a dat și Lavinia Șandru, care a făcut referire la perioada în care a fost căsătorită cu Darius Vâlcov.
„Cu prilejul nunții cu Darius Vâlcov am organizat trei evenimente: la Slatina, la Neptun și la Târgu Mureș. Botezul l-am organizat la București. La Slatina știu că au fost peste 400 de invitați, 200 la Târgu Mureș și în jur de 250 la Neptun. La botezul din București au participat cam 300 de invitați. Am primit sprijin financiar din partea părinților lui Darius, care au plătit nunta de la Slatina. La Târgu Mureș au plătit părinții mei, iar la Neptun a fost un cadou din partea nașului nostru. Cheltuielile de la botez le-am susținut noi“, a relatat Lavinia Șandru.
Ea a fost întrebată ce sume de bani au fost obținute în urma acestor evenimente și ce s-a întâmplat cu acei bani.
„Au fost sume mari. Media a fost de 200.000 de euro pe eveniment. Cea mai mare sumă obținută a fost la Neptun, cam 300.000 de euro. La botez am obținut 200.000 de euro. Am avut o discuție cu Darius și el mi-a spus că ar fi bine să investim în ceva. Discuțiile pe care le aveam erau despre faptul ca banii investiți să nu se devalorizeze. (…) La acea vreme eram parlamentar. (…) Am avut o discuție cu el ce să menționez în declarația de avere. O mică parte din bani chiar apare în declarația mea de avere, respectiv sumele obținute în timpul mandatului și cadourile. Sunt bani puși pe carduri. Cam 200.000 de euro. La evenimentele respective am primit și tablouri. Dar nu sute, în jur de opt – zece tablouri la evenimentul de la Slatina. Am primit și la Neptun. Nu știu ce valoare aveau. Erau tablouri frumoase cu flori. Le-am pus pe pereți. Nu știu ce s-a întâmplat cu ele după ce am divorțat. (…) În jurul meu lumea cumpăra câte un tablou, dar acum am ajuns să ne temem să mai cumpărăm. Arta a devenit ingrată. Și Darius a mai cumpărat, eu știu de trei tablouri. Și sora lui mi-a arătat două tablouri. (…) Socrul meu a spus că vrea să lase ceva nepoților și a zis că va cumpăra câte un lingou celor trei nepoți“, a răspuns Șandru.
Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 9 ianuarie, când vor avea loc și dezbaterile finale.
În mai 2015, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influență, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția.
Alături de Darius Vâlcov au fost deferiți justiției Lucian Petruț Șușală (fost șofer al lui Darius Vâlcov), Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte și Constantin Tomescu.
Procurorii susțin că, în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, la acea dată primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante (SC Compania de Apă Olt SA), în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina, Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS