11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO nouă zi a fost declarată sărbătoare naţională. Când va fi celebrată Ziua Minorităţilor Naţionale din România

O nouă zi a fost declarată sărbătoare naţională. Când va fi celebrată Ziua Minorităţilor Naţionale din România

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege care prevede declararea şi ridicarea zilei de 18 decembrie la nivel de sărbătoare naţională, ca Ziua Minorităţilor Naţionale din România, informează Mediafax. Proiectul privind declararea şi ridicarea la nivel de sărbătoare naţională a zilei de 18 decembrie, ca Ziua Minorităţilor Naţionale din România a fost adoptat cu 279 de voturi „pentru” şi 4 abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional, iar legea merge la promulgare.
Proiectul de lege prevede că anual, cu prilejul sărbătoririi Zilei Minorităţilor Naţionale din România, se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători.
În România, dreptul la identitate este unul dintre drepturile fundamentale consacrate de către Constituţie. De asemenea, ziua de 18 decembrie este sărbătorită în fiecare an, aşa cum prevede şi Hotărârea de Guvern nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie Ziua Minorităţilor Naţionale din România, putând vorbi de existenţa unei tradiţii în acest sens, potrivit expunerii de motive.
Proiectul de lege adoptat este altul decât propunerea UDMR de a declara ziua de 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni. Propunerea UDMR se află în etapa comisiilor la Camera Deputaţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS