8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCriză politică în Zimbabwe. În capitală s-au auzit explozii şi focuri de armă

Criză politică în Zimbabwe. În capitală s-au auzit explozii şi focuri de armă

Armata din Zimbabwe a negat, în primele ore ale zilei de miercuri, că a dat o lovitură de stat după ce a preluat radioul de stat, chiar când vehiculele militare au ieșit pe străzile din capitala Harare și s-au auzit împușcături prelungite lângă reședința prezidențială, potrivit www.telegraph.co.uk.
Ofițerii militari au citit o adresă în direct la postul de televiziune de stat, spunând că președintele Robert Mugabe este „în siguranţă” și că „securitatea lui este garantată”.
„Nu este o preluare militară a guvernului”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei într-o declarație televizată. „Vrem să asigurăm națiunii că excelența sa, președintele și familia sa sunt în siguranţă și sunt sănătoşi, iar securitatea lor este garantată. Sunt vizaţi doar criminalii care provoacă suferințe sociale și economice în țară şi aceştia vor aduşi în fața justiției. Imediat ce ne-am îndeplinit misiunea, ne așteptăm ca situația să revină la normalitate”.
Partidul aflat la conducerea statului l-a acuzat anterior pe şeful armatei că incită la revoltă, după ce acesta a afirmat că armata este pregătită să intervină, pentru a pune capăt conflictelor politice interne. Atât ambasada americană, cât şi cea britanică din Zimbabwe şi-au sfătuit cetăţenii să rămână în case, dată fiind situaţia „incertă”.
„Deși nu pare a fi o lovitură de stat, este vorba de o lovitură de stat”, a declarat pentru The Telegraph analistul din Zimbabwe, Alex Magaisa, care locuieşte în Marea Britanie.

https://www.youtube.com/watch?v=q_yI6mcWnJY

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS