16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care modifică esenţial Codul Fiscal

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care modifică esenţial Codul Fiscal

Membrii Guvernului au adoptat, în şedinţa de miercuri, ordonanţa de urgenţă prin care este modificat Codul Fiscal, prevederile urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax. Membrii Guvernului s-au reunit la Palatul Victoria pentru a discuta propunerile de modificare ale Codului Fiscal, în contextul în care şedinţa anunţată iniţial pentru vineri a fost amânată de două ori, iar criticile la adresa propunerilor s-au înmulţit. Premierul Mihai Tudose a declarat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern că iniţial sindicatele şi patronatele au fost de acord cu modificările, dar apoi au reacţionat la externalizarea profitului şi „s-au inflamat nişte multinaţionale”.

„Masurile luate astazi in Guvern sunt benefice pentru companii „, a declarat miercuri ministrul Finantelor Ionut Misa, in cadrul unei conferinte de presa organizata dupa ce Guvernul a aprobat revolutia fiscala, criticata atat de patronate, cat si de sindicate si de organizmele independente.
Principalele declaratii ale lui Ionut Misa (Sursa: HotNews.ro):

Astazi a fost adoptata Ordonanta care modifica Codul Fiscal.
Masurile luate astazi in Guvern sunt benefice pentru companii
Depre transferul contributiilor: masura a fost trecuta in Programul de Guvernare. In 2017, cntributiile angajatorului insemnau 22.75%. Din 2018, contributiile angajatorului vor fi de 2.25% Angajatul va avea contributii de achitat de 35%.
De la 9 contributii, vor ramane doar 3 contributii.
Cei 2.25% contributii ramase la angajator sunt rezultatul negocierilor cu sindicatele. Am urmarit sa mentinem cheltuiala angajatorului la acelasi procent.
Baza de calcul pentru contributiile sociale pentru activitati independente. Vom avea distinct un mod de calcul pentru CAS. Practic, cel care desfasoara o activitate independenta va putea sa isi aleaga el salariul cu care sa fie platit, dar nu mai mic decat salariul minim
Directiva implementata astazi ne ajuta sa impiedicam companiile sa isi transfere profiturile in alte tari sau chiar la companiile-mama.
In 30 septembrie 2017 existau 157.798 de angajatori care nu au platit contributii sociale pentru angajatii lor. Cei care vor face retinere la sursa a contributiilor si nu vor plati Statului aceste contributii vor avea dosar penal
Am decis sa prezint care sunt adevaratele masuri
Vreau sa-i rog pe romani sa citeasca aceasta Ordonanta si sa incerce sa inteleaga ce le-am spus si sa inteleaga singuri si sa-si puna intrebarea daca ies in strada pentru interesul propriu sau pentru interesul unor companii
Le transmit multinationalelor ca Romania este o tara cu un climat farte bun pentru a investi, cu o fiscalitate scazuta.
Ce prevede OUG de modificare a Codului Fiscal

Ordonanţa de urgenţă modifică şi completează Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal şi prevede următoarele măsuri:

-mutarea CAS de la angajator la salariat cu reducerea cotei totale de contribuţii sociale de la 39,25% la 37,25%,

-splitarea plăţii TVA;

-ridicarea plafonului pentru microîntreprinderi la un milion de euro;

-instituirea contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25% din fondul de salarii, dar şi scăderea de la 16% la 10% a impozitului pe venituri şi creşterea salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei .

Pe de-o parte, Guvernul prezintă măsurile ca fiind benefice, încurajatoare şi chiar creatoare de oportunităţi pentru angajatori, dar de cealaltă parte reprezentanţii mediului de afaceri – întreprinzători, analişti, consultanţi, lideri ai patronatelor sau ai asociaţiilor de investitori – şi politicienii din afara arcului guvernamental le resping în bloc sau în parte, invocând riscuri majore pentru stabilitatea macroeconomică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS