10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Sănătății anunță primul program de screening gratuit al cancerului de sân

Ministerul Sănătății anunță primul program de screening gratuit al cancerului de sân

Un program-pilot de depistare precoce a cancerului de sân, finanțat din fonduri europene nerambursabile cu 21 de milioane euro, va fi lansat anul viitor, anunță Ministerului Sănătății.
Potrivit realitatea.net, programul de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament al cancerului de sân se va întinde pe o perioadă de cinci ani și ar urma să asigure testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumătate zone defavorizate, din mediul rural, șomere și grupuri etnice vulnerabile.
Ministerul Sănătății precizează că se vor asigura gratuit servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice, biopsierea și confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte și preluarea în tratament a pacientelor confirmate cu leziuni mamare incipiente.
Proiectul va acoperi patru regiuni de dezvoltare, Nord-Vest și Vest, respectiv Nord-Est și Sud-Est.
Programul, care prevede și acțiuni de educare și informare a femeilor și de sprijinire și consiliere a celor diagnosticate, se va derula conform ghidurilor europene de asigurare a calității programelor de screening pentru cancer.
Aproape 7.500 de noi cazuri de cancer de sân au fost diagnosticate în 2017 și la fiecare 3 ore o femeie moare din cauza cumplitei boli, potrivit unui studiu al Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS