17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Culturii și MNIR, obligate la plata unei recompense de peste 32.000 de euro

Ministerul Culturii și MNIR, obligate la plata unei recompense de peste 32.000 de euro

Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) și Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) vor plăti o recompensă de peste 32.000 de euro unui bărbat care a descoperit în 2013, cu ajutorul unui detector de metale, peste 47.000 de monede otomane din prima jumătate a secolului al XV-lea, acesta fiind cel mai mare tezaur recuperat de pe teritoriul României până în prezent, relatează News.ro, citat de HotNews.ro.

Ministerul și MNIR sunt obligate la plata recompensei de 32.425 de euro printr-o decizie pronunțată recent de Curtea de Apel București, într-un proces intentat de Iulian Enache împotriva celor două instituții. Potrivit hotărârii instanței, ministerul și muzeul trebuie să plătească suma de 32.425 euro în echivalent în lei la cursul BNR la dată plății, compusă din recompensă de 30% și bonificație de 5% din valoarea tezaurului, și la plata dobânzii legale începând cu data de 22 decembrie 2015 până la data de 9 februarie 2017.
Potrivit lui Ernest Oberlander-Tarnoveanu, director MNIR, după ce a descoperit monedele în localitatea Golești, județul Vâlcea, cu ajutorul unui detector de metale deținut în mod legal, Iulian Enache a informat Primăria și muzeul și le-a predat voluntar. „Gestul său a fost apreciat ca unul pozitiv de Guvernul României (care dorea să încurajeze predarea voluntară a descoperirilor, inclusiv a celor făcute cu detectorul de metale), cu echivalentul în lei a sumei de 10.000 de euro. Guvernul a considerat că este mai important să împiedice scoaterea din țară a descoperirilor arheologice și numismatice, inclusiv prin premierea cetățenilor care fac astfel de descoperiri și le predau în mod voluntar“,a declarat Oberlander-Tarnoveanu, pentru Agenția de presă News.ro.
„Identificarea și expertizarea unui număr de 47.296 a durat peste doi ani. Monedele au fost evaluate de o comisie neutră de experți din afara MNIR, care au stabilit că recompensa datorată se ridică la 41.690 de euro. Între timp, Ministerul Culturii a emis, în aprilie 2017, un act normativ (instrucțiunea nr. 2), prin care interzicea muzeelor să plătească recompensa legală, prevăzută de Legea 182/ 2000 pentru cei care descoperă și predau tezaure“, a explicat directorul MNIR.
Ernest Oberlander-Tarnoveanu susține că de fapt, instrucțiunea numărul 2 conține prevederi „ilegale și neconstituționale“ și că a cerut MCIN să o abroge.
„În fapt, instrucțiunea nr. 2 conține prevederi ilegale și neconstituționale, Ministerul Culturii substituindu-se Parlamentului și Guvernului în elaborarea legislației penale. Am cerut MCIN să o abroge ca fiind nelegală, dar până la abrogarea ei trebuie să ținem seama de ea“,a mai spus directorul MNIR.
El a precizat că Iulian Enache a deschis procesul împotriva MNIR și MCIN în octombrie 2016, la peste doi ani după ce a depus monedele. „Instanţa a stabilit că descoperirea are un caracter întâmplător, Iulian Enache a acționat cu bună credință și este îndreptățit să primească o recompensă de aproximativ 32.000 euro și dobânda datorată întârzierii. Recompensa va fi plătită de MNIR și MCIN. MNIR a dorit să rezolve problema pe cale amiabilă, dar decizia conducerii Ministerului Culturii din 2016 a împiedicat acest lucru“, a mai spus Ernest Oberlander-Tarnoveanu.
Decizia Curții de Apel București nu este definitivă, MNIR și MCIN putând depune cerere de recurs.

HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS