15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIMM-urile nu susţin trecerea contribuţiilor de la angajator la salariat: Trebuia realizată o analiză de impact

IMM-urile nu susţin trecerea contribuţiilor de la angajator la salariat: Trebuia realizată o analiză de impact

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat în perioada 19–27 octombrie o consultare care a vizat evaluarea impactului mutării contribuţiilor de la angajator la angajat, în care 82% dintre respondenţii IMM-uri au răspuns că nu susţin trecerea contribuţiilor de la angajator la salariat, iar măsura va avea efecte negative.
Potrivit economica.net, sondajul a fost realizat sub forma unui sondaj derulat prin intermediul site-ului propriu.
Respondenţii, în număr de 748, sunt: 37,7% microîntreprinderi, 20,8% întreprinderi mici 17,5% întreprinderi mijlocii, 13,1% întreprinderi mari şi 10,9% alte forme juridice.
„Evaluarea sistematică a impactului proiectelor de acte normative se face prin aplicarea Testului IMM. Analizele de impact şi testul IMM trebuie să vizeze întregul pachet de modificări legislative, în contextul în care începând cu 1 ianuarie 2018 se vor aplica concomitent mai multe reforme”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, care afirmă că măsura este făcută în grabă.
Acesta spune că există şi elemente pozitive în această măsură, de exemplu simplificarea plăţilor, însă aceste elemente trebuie pregătite, comunicate şi asimilate în timp.
La începutul anului viitor se vor aplica concomitent mai multe reforme: trecerea contribuţiilor de la angajator la salariat; instituirea contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25% în sarcina angajatorului; reducerea impozitului de la 16% la 10%; eliminarea deducerii personale pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei; creşterea salariului minim de la 1.450 lei la 1.900 lei; creşterea plafonului de încadrare ca microîntreprindere de la 500.000 de euro la 1 milion de euro (în prezent, IMM din această categorie plătind impozit de 16% pe profit) şi includerea în acest sistem de impozitare a tuturor contribuabililor care desfaşoară activităţi exceptate în prezent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS