22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateKovesi despre dosarul morții polițistului Gigină: Cu siguranță până la sfârșitul acestui an va fi soluționat

Kovesi despre dosarul morții polițistului Gigină: Cu siguranță până la sfârșitul acestui an va fi soluționat

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, s-a declarat convinsă că dosarul privind accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină va fi soluționat până la finalul acestui an. „Suntem în curs de finalizare, nu aș putea să estimez un termen în ceea ce privește soluția, nu pot să spun nici ce soluție va fi, pentru că aceasta va fi decisă de procurorul de caz, dar cu siguranță, până la sfârșitul acestui an, dosarul va fi soluționat“, a spus Kovesi, într-un interviu realizat de Inițiativa România în parteneriat cu revista Vice România, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate și Ambasada Canadei, în cadrul proiectului Once Upon a Time in Romania, scrie Agerpres.

Șefa DNA a dat asigurări că procurorii au lucrat la dosar „în mod constant”, dar au existat mai mulți factori care au determinat prelungirea cercetărilor. „Noi investigăm și condițiile în care s-a produs moartea victimei, practic avem și infracțiunea care vizează uciderea din culpă și din această perspectivă s-au făcut mai multe expertize în dosar. (…) Aș reaminti că în cursul anului trecut a apărut o decizie a Curții Constituționale care se referă la modul în care este reglementată infracțiunea de abuz în serviciu în Codul penal. Această decizie a determinat și o reorientare a modului în care noi trebuie să facem ancheta (…), trebuie să dovedim o încălcare a unei legislații primare, cum spunem noi, adică să stabilim dacă s-a încălcat o dispoziție prevăzută într-o lege sau într-o ordonanță de urgență. La momentul la care acuzațiile s-au formulat, ele aveau la bază un regulament privind circulația pe drumurile publice. Acesta este motivul pentru care ancheta a trebuit să vizeze și alte aspecte“, a precizat Laura Codruța Kovesi.
Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19,00, agentul de poliție Bogdan Gigină a fost implicat într-un accident de circulație în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecință a unui traumatism cranio-cerebral și facial cu fractură craniană, leziuni care i-au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a fostului ministru Gabriel Oprea. Anchetatorii au arătat că polițistul circula cu o viteză de 84 km/h, în condiții de vizibilitate redusă determinate de întuneric și ploaie. Dinamica producerii accidentului și lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că polițistul nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea. Procurorii au mai susținut că Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcția sa și cu încălcarea dispozițiilor legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul lui Bogdan Gigină.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS