6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegiunile italiene Veneto și Lombardia organizează referendum pentru mai multă autonomie

Regiunile italiene Veneto și Lombardia organizează referendum pentru mai multă autonomie

Regiunile italiene Lombardia și Veneto organizează duminică un referendum pentru a cere mai multă autonomie față de Roma, scrutin ce mult timp a trecut neobservat, dar care capătă acum o tentă particulară după referendumul privind autodeterminarea în regiunea spaniolă Catalonia, informează Agerpres, citând AFP.

”Doriți ca regiunea voastră să dispună de forme suplimentare și condiții particulare de autonomie ?”, aceasta este întrebarea la care alegătorii din Lombardia și Veneto sunt chemați să răspundă în cadrul referendumului, ce se va desfășura între orele locale 7,00-23,00 (5,00-21,00 GMT).

Sondajele dau un net avantaj taberei ”DA”, dar adevărata necunoscută o reprezintă participarea la referendum.

Lombardia, cu ”capitala” la Milano, și Veneto, la Veneția, sunt dintre cele mai bogate regiuni ale Italiei, ele reprezentând 30 % din PIB-ul țării.

Acest scrutin, consultativ, este organizat la inițiativa președinților regiunilor, Lombardia, Roberto Maroni, și Veneto, Luca Zaia, amândoi membri ai Ligii Nordului (extrema dreaptă).

Contrar Cataloniei, referendumul consultativ este prevăzut în Constituția Italiei.

Scrutinul este susținut de către Forza Italia lui Silvio Berlusconi (centru-dreapta), Mișcarea Cinci Stele (M5S (populistă) și de către multe sindicate și organizații patronale.

Partidul Democrat (centru-stânga, la putere) n-a dat nici un consemn, dar mai mulți dintre reprezentanții săi, precum primarul din Milano, vor vota ”DA” la referendum.

Formațiuni de stânga, precum Partidul Comunist, au făcut în schimb apel la abținere, denunțând ”risipa banului public” pentru ”o farsă de referendum”.

Factura ar urma să ajungă la 14 milioane de euro în Veneto, dar se va ridica la 50 de milioane de euro în Lombardia, care a ales votul electronic odată cu cumpărarea de tablete costisitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS