10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMuzeul de Artă din Craiova, năpădit de bălării

Muzeul de Artă din Craiova, năpădit de bălării

Curtea Muzeului de Artă din Craiova, transformată de mai bine de doi ani în șantier pentru construirea Centrului „Constantin Brâncuși“, a devenit de ceva timp ca o junglă. Buruienile au invadat zona din spatele Palatului „Jean Mihail“ și așa vor rămâne, cel mai probabil, până în primăvară, când firma care va câștiga licitația se va apuca de lucru. Pentru a masca priveliștea, angajații muzeului au schimbat, marți, gardul dinspre strada Romul, care între timp căzuse, cu un banner.

Pe șantierul din curtea Muzeului de Artă, unde ar trebui să se construiască Centrul „Brâncuși“, au crescut bălăriile (FOTO: Marian Apipie)
Pe șantierul din curtea Muzeului de Artă, unde ar trebui să se construiască Centrul „Brâncuși“, au crescut bălăriile (FOTO: Marian Apipie)

Un cititor GdS ne-a sesizat în legătură cu modul în care arată clădirea Muzeului de Artă din Craiova, văzută din strada Romul, chiar din vecinătatea primăriei. În spatele și în laterala Palatului „Jean Mihail“, una dintre clădirile monument istoric emblematice ale orașului, au crescut atât de mult buruienile încât zona a ajuns să arate precum o junglă, iar cum gardul din spatele muzeului care ajunge până la strada Romul căzuse de ceva timp, „imaginea halucinantă“, așa cum o descrie cititorul, se poate vedea de pe trotuar. Mircea Cârligel, cel care ne-a trimis sesizarea, întreba de ce s-a ajuns în situația asta și dacă se poate face ceva pentru ca trecătorii să nu se mai confrunte cu această priveliște dezolantă pentru o clădire simbol a Craiovei.
Zona năpădită de bălării la care se face referire este, de fapt, șantierul deschis în mai 2015 pentru construirea unui muzeu-pavilion dedicat lui Constantin Brâncuși, proiect demarat de Consiliul Județean (CJ) Dolj, la acea vreme cu fonduri europene. Contractul a fost atribuit prin licitație firmei italiene San Giorgio Appalti, a cărei ofertă calitate-preț, 20.789.230 lei (fără TVA), a fost considerată cea mai bună. Lucrările au lăsat însă mult de dorit, iar
într-un an de poticneli și tot felul de mutări de conducte italienii nu au reușit decât să răscolească pământul din curtea muzeului, executând doar 6% din lucrare. CJ Dolj a pierdut fondurile europene primite pentru acest proiect, așa că instituția a rupt contractul cu San Giorgio Appalti (pe 30 noiembrie 2016) și a ales calea instanței, pentru recuperarea banilor europeni, la care a adăugat și dobânzi penalizatoare. În același timp, a demarat o nouă licitație pentru construirea Centrului „Constantin Brâncuși“. Numai că de șantierul părăsit nu s-a mai ocupat nimeni, iar zona a fost invadată de buruieni.

Gardul din spatele Muzeului de Artă, care împrejmuia șantierul, a stat mult timp căzut (FOTO: Marian Apipie)
Gardul din spatele Muzeului de Artă, care împrejmuia șantierul, a stat mult timp căzut (FOTO: Marian Apipie)

Au schimbat gardul, au lăsat buruienile

Și nici nu ar avea cine să se ocupe de curtea transformată în junglă, după cum susțin reprezentanții Muzeului de Artă. „Avem puțini angajați și nu am pe nimeni calificat care să se ocupe de curățarea zonei respective. Nu-i pot pune pe muzeografi să taie buruienile. În acest caz nu avem ce face, rămâne să se ocupe firma care va câștiga noua licitație. Am rezolvat, în schimb, partea cu gardul. Deși nu era al nostru, a fost închiriat de firma care a lucrat în curtea muzeului și preluat apoi de consiliul județean, am decis să facem ceva în privința lui. Noi l-am mai legat de câteva ori, dar fie cădea, fie era dat la o parte de localnici pentru a-și parca mașinile. Așa că l-am dat jos și am pus un banner“, a precizat Emilian Ștefârță, directorul Muzeului de Artă Craiova.
Marți, trei persoane se ocupau de refacerea imaginii muzeului, dinspre strada Romul. Gardul de sârmă care se dărâmase a fost scos și înlocuit cu un banner, care a fost prins de niște bare vopsite în prealabil. „Măcar să nu se mai vadă din stradă buruienile, are dreptate cititorul dumneavoastră. Am trimis doi muzeografi să vopsească bările și au fost ajutați și de persoana care se ocupă de centrală. Am luat bannerul care se afla pe gardul din față și l-am mutat în spate, iar în față vom pune altul, pe care l-am comandat acum o lună, tocmai pentru a nu se mai vedea din stradă toată această priveliște neplăcută. Mai mult de atât nu aveam ce face“, a mai spus Ștefârță.
Reprezentanții CJ Dolj nu știau, marți, că gardul muzeului dinspre strada Romul a fost înlocuit cu un banner, dar spun că Muzeul de Artă a primit în acest an fonduri pentru un gard nou, dar nu le-a folosit. „Consiliul Județean a alocat în acest an bani pentru realizarea unui gard care să împrejmuiască partea din spate a Muzeului de Artă, gard care trebuia să fie similar cu cel din față, însă banii nu au fost cheltuiți și ne-au fost returnați“, a explicat Cosmin Vasile, vicepreședintele CJ Dolj. În ședința ordinară de luna trecută a consiliului județean, Muzeul de Artă a dat înapoi 252.000 de lei, bani primiți pentru diverse investiții, motivând că nu mai este timp pentru realizarea lor. Dintre aceștia, 45.000 de lei erau pentru „împrejmuire teren strada Romul și parțial segment strada Unirii (SF + PT + execuție). Muzeul a cerut apoi 40.000 de lei doar pentru studiul de fezabilitate privind gardul, dar fără rezultat, pentru că proiectul de hotărâre nu a trecut și de votul consilierilor județeni din partea PNL. „O să cer banii ăștia la anul, pentru că gardul tot trebuie făcut“, a menționat Emilian Ștefârță.
Când se va rezolva însă partea cu buruienile? Când se va stabili noua firmă care va lucra la Centrul „Brâncuși“. „În prezent, licitația a trecut de etapa de evaluare tehnică și se află în faza de evaluare economică a ofertelor. Până la sfârșitul acestei luni va fi desemnat și câștigătorul licitației. Dacă nu vor apărea contestații, firma ar putea să se apuce de lucru prin noiembrie, iar până când va veni iarna și va cere sistarea lucrărilor până în primăvară, măcar să se ocupe de curățenia zonei“, a afirmat Cosmin Vasile.

În locul gardului căzut, marți a fost pus un banner care să mascheze „jungla“ din spatele Muzeului de Artă (FOTO: Marian Apipie)
În locul gardului căzut, marți a fost pus un banner care să mascheze „jungla“ din spatele Muzeului de Artă (FOTO: Marian Apipie)

Italienii sunt la putere și la a doua licitație

La a doua licitație pentru construirea Centrului Internațional „Constantin Brâncuși“, estimat la valoarea de 23.082.790 lei (fără TVA), CJ Dolj s-a trezit cu mai multe firme italiene pe cap. Și cum criteriul de atribuire este „prețul cel mai scăzut“, se pare că se va alege tot cu o societate din Peninsulă. Pe lângă SC Recon SA din Craiova și asocierea Primacons SRL – Valtum Prod-Com SRL, din Slatina, pentru acest proiect se mai luptă asocierea italiană Manelli Impresa SRL – Scotta SRL, italienii de la Solesi SpA și asocierea SCIT Impex SRL – Dacia Building Structures SRL, din București, cu subcontractanți din Italia. Surse din CJ susțin că firmele italiene ar fi în capul listei, cu prețurile cele mai mici, și că desemnarea uneia dintre ele drept câștigătoare ar fi iminentă.
Până atunci, CJ Dolj continuă lupta cu italienii de la San Giorgio Appalti, cărora le cere în instanță 50 de milioane de lei: 25,3 milioane lei – bani europeni pierduți, și 24,7 milioane de lei – dobânzi penalizatoare. În primă intanță nu le-a ieșit. Pe 18 septembrie, Tribunalul Dolj a respins acțiunea CJ, ca inadmisibilă, și i-a dat 15 zile pentru a formula recurs. Tribunalul a revenit a doua zi cu o îndreptare a unei erori materiale strecurată în decizie, stabilind termenul de recurs la zece zile. Juriștii CJ Dolj spun că au formulat recursul în termen de opt zile și că au speranțe că decizia Curții de Apel va fi cu totul alta. Tribunalul a respins cererea Consiliului Județean pe motiv că instituția nu a făcut o plângere prealabilă înainte de a acționa în instanță firma italiană. Juriștii CJ susțin însă că această plângere este căzută în desuetudine, ea fiind asimilată cu concilierea, care s-a scos din codul de procedură civilă. Prin urmare, ea nu mai trebuia formulată în cazul de față.
Procesul este însă pe rolul Secției de Contencios Administrativ şi Fiscal, iar aici plângerea prealabilă ar fi, totuși, obligatorie, după cum susține un avocat contactat de GdS. Rămâne de văzut ce vor decide și magistrații Curții de Apel Craiova și dacă CJ Dolj se va alege cu ceva de pe urma procesului cu firma italiană San Giorgio Appalti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS