14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIntră în vigoare legea privind compensarea detenţiei în condiţii necorespunzătoare. Joi ar putea fi eliberați primii deținuți

Intră în vigoare legea privind compensarea detenţiei în condiţii necorespunzătoare. Joi ar putea fi eliberați primii deținuți

Legea privind recursul compensatoriu, care prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate intră în vigoare joi, urmând că primii deţinuţi beneficiari ai noului act normativ, să fie deja puşi în libertate.

„Mâine (n.r. joi) intră în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu. La 30 de zile executate în penitenciar în condiţii necorespunzătoare deţinutul are beneficiul unui număr de şase zile care se consideră efectiv executate (…) Comisiile din penitenciare sunt pregătite, au făcut toate calculele pentru a vedea care dintre deţinuţi beneficiază direct de punerea în libertate, iar mâine (joi – n. red.) vor fi deţinuţi care vor fi puşi în libertate, după care tot prin intrarea în vigoare a legii foarte mulţi deţinuţi vor dobândi beneficiul de a solicită liberare condiţionată”, a declarat miercuri Tudorel Toader, citat de news.ro și HotNews.ro.

Conform legii, condiţiile necorespunzătoare se referă la cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează, excluzând suprafaţă grupurilor sanitare şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerelor de deţinere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spaţiului în cauza; lipsa accesului la activităţi în aer liber; lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilităţii de a folosi toaletă în privat şi de a se respectă normele sanitare de baza, precum şi cerinţele de igienă;existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

Perioada pentru care se acordă zile considerate că executate în compensarea cazării în condiţii necorespunzătoare se calculează începând cu 24 iulie 2012.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS