21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCapitala, paralizată de protestele angajaților din Sănătate

Capitala, paralizată de protestele angajaților din Sănătate

Federația SANITAS organizează la această oră un miting de protest în Piața George Enescu și un marș până la Piața Victoriei dn Bucureşti, în așteptarea unor soluții clar parafate privind sporurile din sănătate, dar și transferul contribuțiilor de la angajat la angajator. Potrivit realitatea.net, președintele federației, Leonard Bărăscu, a declarat că salariile vor scădea fără sporuri chiar dacă contribuţiile trec în sarcina angajaţilor.

Este vorba de legea salarizării unitare. „Sunt mari probleme în ceea ce înseamnă creşterile salariale”, a declarat Bărăscu,  precizând că problema este regulamentul de sporuri.

„Nu sunt bani pentru aşa ceva, chiar dacă trec contribuţiile în sarcina angajaţilor. Salariile scad dacă nu se dau sporurile. Trebuie să găsim soluţii de mutare a acestor sporuri”, a declarat Bărăscu, explicând că a fost solicitat şi un control la nivelul ţării.

Cât despre gărzile medicilor, Bărăscu a explicat că pe acest subiect sunt probleme de interpretare pe Codul muncii. „Dumnealor au șapte ore pe zi înmulțit cu cinci zile, sunt 35 de ore. În Lege, în Anexă la articolul 3, alineat 2 și 3, spune 48 de ore. Păi, obligativitate cui ? Dacă spune că lucrezi șapte ore pe zi ori cinci zile cât are săptămâna sunt 35 de ore nu 48 și aici e o neînțelegere între ceea ce se aplică până acum (…) și obligativitatea de a face 48 de ore și nu 35 ore. Sunt 13 ore pe care, cum i le plătești, de ce le-ai trecut acolo ?”, a spus Bărăscu.

Din cauza protestului, traficul este blocat, între 11.00 şi 14.00 pe mai multe străzi şi bulevarde.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS