11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAproape 3.000 de persoane au făcut peste 14.500 de apeluri la Telefonul Vârstnicului

Aproape 3.000 de persoane au făcut peste 14.500 de apeluri la Telefonul Vârstnicului

De la finalul anului 2015, momentul când a fost lansat, până acum, Telefonul Vârstnicului, primul serviciu de asistenţă telefonică gratuită dedicat persoanelor de peste 65 de ani, a înregistrat peste 14.500 de apeluri, primite de la aproape 3.000 de persoane din întreagă ţară. Din totalul beneficiarilor acestui serviciu, peste 60% au fost femei. Cea mai mare parte a celor care au sunat pe acest număr provin din Bucureşti şi alte oraşe mari (peste 60%). Structurate pe regiuni, rezultatele arată că cele mai multe solicitări au fost primite din Bucureşti, Transilvania şi Muntenia.
Telefonul Vârstnicului este o linie telefonică gratuită. La numărul de telefon alocat (0800 460 001) beneficiarii primesc sfaturi şi sunt îndrumaţi de operatorii specializaţi în asistenţă socială ai Fundaţiei Principesa Margareta a României, pentru rezolvarea problemelor ridicate. Linia poate fi accesată şi de cei care doresc să semnaleze un abuz sau o situaţie dificilă în care se află o persoană în vârstă.
În perioada menţionată, cei mai mulţi utilizatori ai serviciului au solicitat diverse informaţii practice. Factorii principali care limitează accesul persoanelor vârstnice la informaţie sunt izolarea şi discriminarea socială, migraţia accentuată a familiilor tinere din ultimii ani şi dificultăţile de adaptare la mijloacele moderne de comunicare. Ponderea celor care au sunat pentru a solicită informaţii este mai mare în oraşele mari şi Bucureşti – 55%, faţă de 38% din mediul rural şi oraşele mici. De asemenea, 11% dintre apelanti au semnalat probleme legate de situaţia financiara şi materială precară.
Analiza datelor colectate prin intermediul liniei Telefonul Vârstnicului arată că, de cele mai multe ori, vârstnicii nu comunică doar o singură problemă sau nevoie.
Unele dintre cazurile semnalate prin acest serviciu au fost redirecţionate către ONG-uri locale care derulează activităţi specifice pentru persoane vârstnice, către direcţii de asistenţă socială locale, cămine de bătrâni sau cluburi pentru seniori.
Telefonul Vârstnicului poate fi apelat gratuit la 0800 460 001, de luni până vineri, între orele 08:00 şi 20:00 şi sâmbătă între orele 08:00 – 16:00 (www.telefonulvarstnicului.ro, [email protected]).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS