10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUPDATE Catalonia vrea să ţină astăzi un referendum de independenţă neautorizat de autorităţi: Alegătorii catalani au format cozi încă din zori

UPDATE Catalonia vrea să ţină astăzi un referendum de independenţă neautorizat de autorităţi: Alegătorii catalani au format cozi încă din zori

Catalanii au început astăzi, în zori, să formeze cozi pentru a vota în cadrul unui referendum pentru independenţă neautorizat, care a declanşat temeri privind declanşarea unor tensiuni în bogata regiune din nord-estul ţării, scrie Reuters, potrivit Hotnews. În acest fel, catalanii vor să sfideze autorităţile spaniole .

Poliţia naţională spaniolă începe să intervină în secţiile de votare în care se doreşte desfăşurarea referendumului catalan, declarat ilegal, anunţă ziarul El Pais, potrivit Reuters. Alegătorii catalani au început să blocheze uşile secţiilor de votare pentru a preveni o intervenţie a poliţiei. Urne de vot şi buletine de vot au fost aduse la unele secţii, a relatat presă locală, citată de Reuters. Televiziunea catalană TV3 a difuzat imagini cu urne şi buletine de vot pregătite la o secţie de votare dintr-o suburbie a Barcelonei. Ziarul La Vanguardia a relatat de asemenea că primele urne de vot au sosit în mai multe centre de votare. Votul a fost programat să înceapă la ora locală 09.00 (10.00, ora României), însă este neclar dacă poliţia va permite că acesta să se desfăşoare. Referendumul, declarat ilegal de guvernul central al Spaniei, a aruncat ţară în cea mai gravă criză constituţională din ultimele decenii şi a crescut temerile privind declanşarea unor violente de stradă în cursul acestui test de voinţă dintre Madrid şi Barcelona.
Întăriri ale Gărzii civile spaniole, o forţă naţională de poliţiei, au început de asemenea să fie desfăşurate încă din zori la Barcelona, unde aproximativ 100 de dube de poliţie au pornit spre capitală Cataloniei dinspre port, unde erau staţionate, a relatat un martor pentru Reuters. Mii de poliţişti au fost trimişi din întreagă Spanie pentru a împiedică desfăşurarea referendumului neautorizat. „M-am trezit devreme pentru că ţară are nevoie de mine”, a spus Eulalia Espinal I Tarro, un pensionar de 65 de ani, care s-a aşezat la coadă împreună cu alţii 100 de oameni în faţă unei secţii de votare, o şcoală din Barcelona, la ora 05.00 dimineaţă, cu patru ore înainte de ora programată pentru începerea votului.

UPDATE: Zeci de forţe de ordine cu echipament antirevolta intervin la secţiile de votare şi împing oamenii afară (martor Reuters). Dube de poliţie şi ambulanţe stau pregătite în apropierea secţiilor de votare, unde au loc confruntări între cei care vor să voteze şi forţele de ordine.

UPDATE 11.00: Garda Civila a intrat în secţia de votare din provincia Girona, unde liderul separatist catalan Carles Puigdemont urma să voteze.

UPDATE 12.00: Votanţii s-au confruntat cu oamenii legii, iar în urma conflictelor, mai mulţi oameni au fst răniţi. Guvernul catalan anunţă alegătorii că pot vota la orice secţie de votare vor. Guvernul regional din Catalonia a anunţat că le va permite alegătorilor să voteze la orice secţie de votare pe care o găsesc deschisă, dacă secţia la care erau arondaţi a fost închisă de poliţie, notează Reuters. O altă măsură luată pentru înlesnirea procesului de vot este aceea ca buletinele de vot printate acasă vor fi acceptate drept valide, a declarat Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al guvernului regional, într-o conferinţă de presă.

UPDATE 13.00: Poliția spaniolă a tras cu gloanțe de cauciuc duminică pe o stradă din Barcelona, pe fondul turbulențelor legate de referendumul interzis pentru independența Cataloniei, potrivit mai multor persoane citate de ziarul El Periodico, informează Reuters.

UPDATE 13.35: Serviciile de urgență catalane au anunțat că au acordat îngrijiri unui număr de 38 de persoane rănite în intervențiile poliției pentru a opri desfășurarea unui referendum interzis de independență față de Spania în regiunea Catalonia (nord-estul Spaniei), informează AFP și Reuters, potrivit Agerpres. „Din numărul total de răniți, 35 au fost răniți ușor, trei mai grav. Nouă dintre ei au fost transportați la un centru medical. Este vorba în principal despre contuzii, amețeli și atacuri de panică”, au precizat aceste servicii în două postări succesive pe Twitter.

UPDATE 15:40: Guvernul spaniol preseaza liderii catalani să înceteze „farsa” privind referendumul. Garda Civila a rupt tăcerea în privinţa clipurilor ce arată brutalitatea folosită împotriva votanţilor. Forţele de ordine afirmă că “rezistă hărţuirii şi provocărilor”, în timp ce îşi îndeplineşte funcţia de “apărare a legii”.

UPDATE 16:20: Presa spaniola anunta ca meciul Barcelonei cu Las Palmas (Primera Division, etapa a saptea) va fi suspendat, din cauza incidentelor din Barcelona.  Un nou clip, filmat într-o şcoală, arată poliştii lovind cetăţenii cu picioarele şi aruncându-i pe scări. Departamentul catalan pentru sănătate afirmă că 337 de persoane au fost tratate ca urmare a conflictului dintre votanţi şi poliţişti. 

https://www.youtube.com/watch?v=40Fy-GSS7rA

 

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS