25 de zile în camera „Camus“ – într-o țară care nu există…

Autori


Invitat de Fundaţia Heinrich & Jane Ledig-Rowohlt (Elveţia), am ajuns în pitorescul, liniştitul Lavigny (La Côte, Cantonul Vaud) pe 22 august, la o rezidență literară unde am fost coleg cu încă patru artiști străini, Fatou Kande Senghor (Senegal), Yung-shan Tsou (Taiwan), Judith Kucart (Germania) şi Pablo Llambias (Danemarca).

La Château de Lavigny am locuit timp de 25 de zile în camera „Camus“, unde a înnoptat cândva scriitorul francez, la invitaţia proprietarului casei, Heinrich Maria Ledig-Rowohlt, cel care a deţinut faimoasa editură germană Rowohlt. Fiecare cameră de aici poartă un nume de scriitor, botezată aşa după cei care au fost cândva oaspeţi importanţi ai casei: camera „Faulkner“, camera „Hemingway“, camera „Nabokov“. Mă mir că nu există camera „Henry Miller“, căci am văzut în livingul casei o fotografie în care se văd jucând tenis de masă editorul şi autorul „Lumii sexului“ şi a atâtor cărţi care au provocat în epocă un scandal imens! Există şi o cameră „Rowohlt“, unde stăpânul casei îşi ţinea frumoasa bibliotecă: sute de cărţi tipărite chiar la Rowohlt Verlag, dar şi ediţii luxoase în limbile franceză şi engleză. Totul respiră bun gust, un aer aristocrat, al anilor `70 ai secolului trecut, un fel de insulă a memoriei în care timpul scurs a reţinut imaginea afectivă a celor care au locuit cândva această casă.

În veranda sau în livingul casei am purtat deseori discuţii despre literatură, experienţele artistice şi locurile de unde venim, cu reacţii extraordinare ale fiecăruia dintre noi, căci descopeream lucruri neştiute sau captivante ale experienţei umane atât de diferite pe meridianele lumii. Cineasta Fatou Kande Senghor, căsătorită cu un nepot al poetului şi fostului preşedinte al Senegalului, Leopold Sedar Senghor, autorul conceptului cultural de „negritudine“, ne-a ilustrat aspecte din viaţa ţării sale cu filme pe care le-a făcut, singură sau în colaborare. De neuitat, un film documentar despre o bătrână senegaleză care modela în lut, cu mâini puternice, păpuşi şi figurine stranii ale fertilităţii, ea care nu putuse avea copii şi fusese astfel izolată în comunitatea femeilor sterile! Dumnezeu, spunea ea, i-a dat atunci un dar, al creaţiei, pentru a compensa faptul că nu a putut da viaţă – iată condiţia unui artist anonim, de o putere plastică însă formidabilă! Pablo Llambias, argentinian după părinţi, dar născut în Danemarca, ne-a povestit despre „comuna“ din Copenhaga, Christiania, acel loc unde cetăţenii care vor să trăiască viaţa unui falanster duc o existenţă atipică în mijlocul capitalei daneze, în vreme ce Judith Kucart mi-a vorbit despre viaţa în fosta DDR (unde s-a născut), despre dansul şi teatrul pe care le-a făcut sau, cazul lui Yung-shan Tsou, despre societatea taiwaneză de unde ea a plecat de mult timp (locuieşte acum în Berlin, este scriitoare şi creator de carte-obiect).

Gazda noastră a fost Sophie Kandaouroff, strănepoata unui general rus emigrat, energică, delicată şi dedicată, sufletul rezidenţei, regizoare şi actriţă profesionistă, plină de căldură şi spontaneitate, cu care sper că aş putea colabora cândva la Teatrul Naţional din Craiova, de ce nu? În prezent, pregăteşte o piesă de teatru la Lausanne, care va avea premiera în 30 aprilie şi care se bucură de colaborarea unui reputat actor francez.

Împreună, pe 10 septembrie, am avut o lectură publică, timp de o oră şi jumătate, la care au asistat vreo 40 de cetăţeni veniţi din zonă, chiar şi din Geneva şi Lausanne, şi cred că ne-am descurcat onorabil, fiecare în limba lui, apoi în franceză şi engleză. Printre cei aflaţi în public au fost şi scriitorii Philippe Rahmy (Elveţia), Kristen Cosby (SUA) şi Tanya Shadrick (UK), rezidenţi ai Fundaţiei Jan Michalski, aflată la Montricher, la circa 15 kilometri de locul unde mă aflu. Fundaţia, condusă de Vera Michalski-Hoffmann, important mecena cultural, şef al holdingului editorial Libella, o mare iubitoare şi promotoare a literaturii Estului, este o construcţie uluitoare, cu şapte cabine-module pentru rezidenţii invitaţi şi cu o bibliotecă impresionantă, ridicată pe patru niveluri, cu circa 80.000 de cărţi în limba franceză, traduceri din toate limbile Europei şi ale lumii. Am văzut şi micuţul raft românesc, în prelungirea celui italian, cu cărţile în franceză ale lui Cioran, Eliade, Ionesco, Fondane, Istrati, Caragiale, Vintilă Horia, P. Dumitriu, G. Adameşteanu, A. Blandiana, I. Caraion, A. Buzura, M. Cărtărescu, Fl. Ilis, Letiţia Ilea, Ion Mureşan, R. Drăghincescu – ca să nu dau decât câteva nume din cele peste 30 pe care le-am cartografiat.


M-am bucurat în zilele senine de august şi septembrie la vederea splendidei panorame a Alpilor prăvăliţi peste Lemanul liniştit, am văzut cum se coc strugurii în viile curate din sat, întinse pe sute de hectare, şi am gustat din excelentele vinuri oferite de „La Cave Daniel Rossier“. „Ambrosia“, cu minunatul poem inscripţionat pe eticheta, L`âme du vin, de Baudelaire, purpuriul „Vertigo“, dar şi coniacul cu un nume şi gust atât de tentante, „La Part des Anges“, toate botezate astfel de românca Geta Rossier (mulţumesc pentru tot, Geta!), au întreţinut în mine acea presimţire care este atât de propice poeziei: suntem poeţi nu doar atunci când am scris poemul, ci mai ales în aşteptarea, pânda lui, atunci când cu energii necunoscute putem capta „L`âme du poème“…

Elveţia, atât cât am cunoscut-o, poate fi descrisă fie şi sumar, aşa cum a „înţepat-o“ Friedrich Dürrenmatt cu prilejul decernării Premiului Gottlieb Duttweiler lui Václav Havel, în 1991. Invitat în calitate de preşedinte al Cehoslovaciei postcomuniste, Havel a fost martorul şi recipiendarul unui discurs formidabil, intrat pe drept cuvânt în analele discursurilor istorice elveţiene. Artistul, nu doar preşedintele unei ţări excomuniste, a putut auzi cum impenitentul dramaturg de limbă germană pune ştampila polemică pe o ţară considerată fericită: „o închisoare în care elveţienii sunt prizonieri şi gardieni în acelaşi timp“, spre consternarea elitei politice aflate în sala de recepţie. O comparaţie cu tragicul grotesc din închisoarea numită Cehoslovacia comunistă, unde oamenii erau siliţi să coabiteze cu gardienii, spre deosebire de elveţienii riguroşi care fac acest dublu rol în acelaşi timp! O exagerare ar spune unii, mai ales că elveţienii au şi umor şi pot spune despre ei lucruri paradoxal-ironice de tipul „Je suisse, donc je suis!“ sau „La Suisse n`existe pas“. Atunci, eu unde am fost dacă Elveţia nu există?

Nicolae CoandeComenteaza acum

Alte stiri

18 septembrie 2018

Horoscop

Berbec Săptămâna debutează cu discuţii ample în anturajul apropiat. S-ar putea să primiţi invitaţii de a călători, în scop turistic sau profesional. Întâi analizaţi oportunităţile care derivă din aceste călătorii şi abia apoi decideţi. Mentalul ...
13 septembrie 2018

Semnificaţiile istorice ale zilei de 13 septembrie

13 septembrie este o zi semnificativă în istoria română, pentru că în această zi s-a stins din viaţă, în 1913, Aurel Vlaicu, inventator și pionier al aviației române și mondiale. Însă, această zi are şi alte semnificaţii importante, scrie ...

Sumarul ediției de marţi, 26 septembrie 2017

Actualitate

» SONDAJUL SĂPTĂMÂNII ÎN GAZETA DE SUD. Pro sau Contra obligativității prin lege de a vaccina copiii?
» Zborurile săptămânale de pe Aeroportul Internaţional Craiova
» Dosarul Microsoft: DNA pune sechestru pe averile lui Claudiu Florică, Dinu Pescariu şi Călin Tatomir
» Macron, critici la adresa UE: “Este prea slabă, lentă şi ineficientă”
» Gazele livrate consumatorilor casnici se vor scumpi cu circa 6%, de la 1 octombrie
» Consultare publică privind proiectul legii manualului școlar
» Preşedintele Klaus Iohannis îi decorează pe gimnaştii Cătălina Ponor, Larisa Iordache şi Marian Drăgulescu
» Comisia Juridică din Senat a respins cererea DNA de urmărire penală a ministrului Viorel Ilie
» Legea pentru recuperarea taxei auto şi a timbrului de mediu, votată de Senat
» Kovesi sesizează CSM în legătură cu afirmațiile ministrului Justiției referitoare la dosarul “Belina”
» Indonezia: Autorităţile avertizează că vulcanul activ din insula Bali intră în „faza critică”
» Sebastian Ghiţă, audiat prin videoconferinţă în dosarul în care se cere arestarea sa preventivă. Instanţa a rămas în pronunţare

Publireportaj

» Toamnă cu arome noi la Cofetăria Minerva

Dolj

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Unde se mai duc banii craiovenilor
» Fiscul nu mai pune sechestre pe bunurile firmelor mici
» Stadionul, scumpit de „urgență“ cu 6,4 milioane de euro
» N-ai vinieta la vedere, plătești amendă!
» Primăria vinde zece apartamente din blocurile ANL
» Service-urile auto din Craiova, sub lupa inspectorilor RAR
» Șoferul care a lovit un polițist rămâne în arest
» Greşelile primăriei, pagubă în bugetul local
» Primăria Craiova angajează inspector în cadrul Serviciului Resurse Umane
» Doljean cercetat pentru pentru conducerea unui autoturism neînmatriculat

Gorj

» Cetăţenii, nemulţumiţi de întârzierea lucrărilor la canalizare
» Casa de Cultură din Motru va fi reabilitată termic
» Gorj: Accident rutier cu două victime la Târgu Jiu
» Concurs pe teme turistice „Gorjul turistic”
» Gorj: Promenada inimilor, la Târgu Jiu
» Gorj: Contract colectiv de muncă pentru Transloc
» Festival internaţional de arte vizuale Gorjfest
» Gorj: Autorităţile locale şi judeţene încă aşteaptă fonduri în urma rectificării de buget
» Gorj: Manţog se judecă la CEDO cu statul român şi cu CEO în ţară

Mehedinţi

» Mehedinţi: Femeie rănită grav în timpul unui accident pe DN6

Vâlcea

» Vâlcea: Arestat după ce a lovit-o pe mătuşa sa de 88 de ani cu toporul în cap
» Vâlcea: Prins conducând fără a avea permis de conducere

Sport

» Micuții tenismeni craioveni, medaliați la campionatul național
» Tricolorele iau în calcul doar victoria cu Austria
» Oltenia Junior promite un sezon excelent (galerie foto)
» Fotbal / Liga Campionilor, faza grupelor – etapa a 2-a
» Fotbal / CSO Filiași întâlnește FC Argeș în Cupa României
» Fotbal / Burlacu și Screciu, convocați la naționala de tineret

Bani & Afaceri

» Cum obțineți banii din asigurarea obligatorie a locuinței în caz de dezastre naturale
» ANRE: Prețul energiei crește cu 3,45 lei pe lună, în medie; scumpirea gazelor a fost amânată pentru joi
» Comisia Buget-Finanţe din Senat a respins majorarea accizelor la carburanţi
» Senat: Split TVA se va aplica obligatoriu doar de către companiile care au relaţii contractuale cu statul

Educatie

» Programul „Școală după Școală“ se extinde
» Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul legii manualului școlar

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top