8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLaura Codruța Koveşi: „Se fac sesizări false în numele DNA”

Laura Codruța Koveşi: „Se fac sesizări false în numele DNA”

Moise Guran a realizat, de la ora 11.00, o ediţie Ediție Specială Europa FM transmisă în direct de la DNA, din biroul procurorului șef Laura Codruța Koveşi.
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Koveși, a declarat că de un an jumăte este un asalt asupra justiției. „Se trimit mailuri false, ca si cum ar fi din DNA, se fac sesizări false la Inspecția Judiciară. Am primit o sesizare de la o persoană că a primit un mail, de la un mail care conținea numele meu… am și trimis-o la Parchetul general, să se facă plângere.
Ne confruntăm cu modificări ale legislației care ne afectează activitate. E un asalt asupra DNA. Dar Viața nu se termină. Merge mai departe. Nu ne lăsăm hărțuiți.
Tensiune există pentru că e un asalt asupra justiției. Câtă vreme o să avem corupție în România, asaltul asupra justiției nu se va termina.”
Referitor la discuțiile privind e eventuală demitere a procurorului șef al DNA și a procurorului general, Laura Codruța Kovesi a declarat „Viața nu se termină viața aici.”

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Koveşi  că nu este o noutate pentru DNA să ancheteze miniștrii (referire la Dosarul Belina, care le privește pe vicepremierul Shevil Shhaideh și ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb).
„DNA își face treaba. Dosarul e într-o etapă intermediară. Persoanele cercetate în dosar au dreptul să aducă probe în favoarea lor. În ultimii ani am tot anchetat miniștrii. Pentru noi nu e o noutate. Am tot anchetat miniștri.  Însă, s-a creat o confuzie: dosarul nu e din 2014. Ci în luna mai 2017. In 4-5 luni, am făcut primele acte și cercetări.
Au mai apărut informații în presă în 2014. Noi ne putem sesiza din presă. Dar nu însemană neapărat că ce scrie în presă e și adevărat. Dar noi putem să verificăm.
Noi nu urmărim Hotărârile de Guvern. Dar când apar informații că e ceva în neregulă cu o hotărâre de Guvern, noi ne sesizăm din oficiu.”
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, susține că instituția pe care o conduce nu este într-un conflict cu Inspecția Judiciară, dar îl acuză totodată pe șeful acesteia, judecătorul Lucian Netejoru, că nu și-a trecut în declarația de interese apartenența la un moment dat la o organizație masonică.

„Fapta s-a prescris, dar noi am comunicat CSM acest lucru. AM trimis această soluție și conducerii Inspecției Judiciare pentru că este o situație inedită. Șeful Inspecției Judiciare nu a trecut în declarația de interese că a făcut parte din Masonerie”, a spus Laura Codruța Kovesi, într-un interviu la Europa FM.

Ancheta DNA în legătură cu Lucian Netejoru ar fi fost făcută, potrivit procurorului-șef, ca urmare a unei sesizări venite în luna februarie a acestui an din partea judecătoarei Camelia Bogdan. Dosarul a fost între timp clasat, întrucât fapta s-a prescris.
Totuși, Laura Codruța Kovesi susține că DNA nu ar fi într-un conflict cu Inspecția Judiciară.

Săptămâna trecută, plenul CSM a aprobat sesizarea din oficiu a Inspecției Judiciare pentru verificări cu privire la eventuale presiuni pe care Laura Codruța Kovesi le-ar fi făcut asupra inspectorului Mihaela Focică. Inspectorul a făcut parte din echipa care a controlat recent procurorii DNA.

Într-o înregistrare apărută în presă, Mihaela Focică se plânge adjunctului Inspecției Judiciare de presiuni și arată că are anumite temeri în perspectiva controlului de fond dispus în această vară la cererea ministrului Justiției, Tudorel Toader.

Procurorul șef al DNA a refuzat să comenteze această înregistrare, punându-i la îndoială autenticitatea.

„Nu știu cât de autentică este acea discuție. Însă sunt convinsă că șeful Inspecției Judiciare, în momentul în care un inspector se prezintă și îi spune că cineva a făcut presiuni era obligat să dispună un control cu privire la acea situație. Dacă cineva s-a plâns că s-au făcut presiuni, de ce nu s-au luat măsuri timp de trei luni de zile?”, a adăugat Kovesi.
Raportul Inspecției Judiciare în urma controlului de fond asupra întregii activități a DNA urmează să fie luat în discuție pe 6 octombrie în Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Deocamdată, DNA a contestat o parte dintre procedurile parcurse de inspectori în timpul acestui control.
Potrivit procurorului șef al DNA, în ultimul an și jumătate Inspecția Judiciară ar fi făcut în jur de 130 de verificări la parchetul anticorupție. Între acestea, un control a vizat în acest an întreaga activitate, atât a procurorilor, cât și a managementului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS