8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEducaţia adulţilor din România înregistrează cele mai slabe valori din Uniunea Europeană

Educaţia adulţilor din România înregistrează cele mai slabe valori din Uniunea Europeană


Monitorul Social, proiect al  Friedrich-Ebert-Stiftung România, lansează un nou infografic despre evoluţia educaţiei adulţilor.
Infograficul porneşte de la observaţia că în România, indicatorii privind educaţia adulţilor înregistrează cele mai slabe valori din Uniunea Europeană. Acest fapt afectează atât şansele individuale de a ocupa un loc de muncă aducător de venituri și satisfacții, cât şi performanţele generale ale economiei României.
În timp ce, în medie, 12% din salariații UE cu vârste între 25 și 64 ani au urmat (în ultimele 4 săptămâni) o formă de învățământ sau formare profesională, în România proporția era în 2016 de 1%, cu o tendință de scădere în ultimii 3 ani.

În 2010, mai puțin de un sfert din companii le ofereau posibilitatea de a urma cursuri de perfecţionare profesională, în timp ce media UE era de 66%. In Suedia, 87% din firme oferă angajaților lor, în mod permanent, cursuri de perfecționare profesională. La nivel european, 22% din firmele cu cel puțin 10 angajați oferă angajaților cursuri de dezvoltare a abilităților de operare cu calculator șinternet (ICT). În România, acest lucru se întâmplă în doar 5% din firme, procentaj cu care ne situăm, din nou, pe ultimul loc în UE. În ce privește întreprinderile mari (peste 250 de angajați), la nivel european mai mult de 2/3 dintre acestea oferă asemenea cusuri; în România, acest lucru e valabil doar în 28% din firmele mari.
Infograficul despre indicatorii demografici relevanţi pentru calitatea vieţii poate fi consultat la:  https://monitorsocial.ro/indicator/educatia-adultilor/.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS