13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCeremonie de repatriere a sublocotenentului p.m. Mădălin Stoica

Ceremonie de repatriere a sublocotenentului p.m. Mădălin Stoica

Ceremonia prilejuită de repatrierea sublocotenentului post mortem Mădălin Stoica va avea loc luni, 18 septembrie, de la ora 11.00, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.

Mădălin Stoica a decedat vineri, 15 septembrie, în urma unui atac asupra unei patrule românești care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan. Militarul, de 41 de ani, era căsătorit și avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operații și era angajat al M.Ap.N. din anul 2002.

La propunerea ministrului apărării naţionale, Președintele României, Klaus Iohannis, l-a decorarat post-mortem pe sublocotenentul Mădălin Stoica cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război, în semn de recunoștință și apreciere pentru dăruirea și curajul manifestate sub culorile drapelului național, pentru spiritul de sacrificiu dovedit în timpul executării unei misiuni de luptă în Teatrul de Operații din Afganistan.

În același incident au fost răniți caporalul Ionel Buzea și fruntașul Ionel Toma. Ei au primit îngrijiri medicale, fiind evacuați pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar. În acest moment rămân internaţi în spitalul militar, starea lor fiind stabilă.

Luni, 18 septembrie, au fost organizate în toate unitățile militare din țară și din teatrele de operații ceremonii de comemorare a militarului căzut la datorie.

În timpul misiunilor externe, 29 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 180 au fost răniţi.

Militarii focșăneni au fost introduși în teatrul de operații din Afganistan în luna august.

În anul 2017, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS