16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAPIA: Apicultorii au solicitat 45 de milioane de lei prin PNA în 2017, cu aproape 41% mai mult decât plafonul

APIA: Apicultorii au solicitat 45 de milioane de lei prin PNA în 2017, cu aproape 41% mai mult decât plafonul

Sprijinul financiar solicitat în acest an de apicultorii români prin Programul Național Apicol (PNA) se ridică la 45 de milioane de lei, cu aproape 41% mai mare decât plafonul prevăzut pentru 2017, în timp ce numărul cererilor eligibile a crescut cu 30% față de anul trecut, până la 4.587, potrivit datelor anunțate la Târgul Național al Mierii de către reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

„În acest an sunt 4.587 de cereri eligibile depuse de apicultori, dar și de o cooperativă, iar sumele solicitate depășesc 45 de milioane de lei în condițiile în care plafonul din 2017 este 32 de milioane de lei prin Programul Național Apicol. De altfel, o sumă similară este prevăzută în 2018 și în 2019”, a declarat, la Târgul Național al Mierii, Adrian Sava, directorul Direcției Măsuri de Piață și Comerț Exterior din cadrul APIA.

Potrivit Agerpres, acesta a precizat că datorită creșterii numărului de cereri depuse de apicultori pentru obținerea sprijinului financiar din PNA, plățile se vor reduce proporțional, astfel încât toți apicultorii cu cereri eligibile să poată primi banii.

Totodată, directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, Lelior Iacob, a anunțat că a fost finalizat controlul în totalitate pe toate cererile depuse, iar din 15 octombrie banii vor putea ajunge către apicultori.

Acesta a mai precizat că în acest an s-a observat o creștere a stupinelor ecologice, chiar dacă în cazul acestora tratamentele aplicate sunt diferite, deoarece prețurile obținute pentru mierea ecologică sunt mult mai bune.

Întrebat dacă are o situație în ceea ce privește mortalitatea albinelor, ținând cont de influențele negative asupra acestora pe care le-au avut condițiile meteo din iarnă, dar și folosirea neonicotinoidelor în cultura mare, acesta a spus că a cerut apicultorilor o astfel de situație, dar deocamdată „nu există imagine asupra pierderilor suferite”.

În perioada 2017-2019, România beneficiază de un buget de 21,5 milioane de euro pentru Programul Național Apicol, în creștere cu 7,2% față de suma alocată acestui program în perioada 2014-2016.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS