24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoreea de Nord a lansat o rachetă balistică peste insula japoneză Hokaido

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică peste insula japoneză Hokaido

Coreea de Nord a lansat, vineri dimineaţă, o rachetă balistică peste insula japoneză nordică Hokaido şi s-a prăbuşit în mare, la est de arhipelagul nipon, după cum a anunţat guvernul de la Tokyo. Premierul japonez, Shinzo Abe, a declarat că ţara sa nu va tolera niciodată provocările Phenianului.

Sistemul de alertă a intrat în funcţiune în mai multe regiuni. Oficialii armatei sud-coreene au afirmat că lansarea a avut loc din apropierea capitalei Phenian şi că racheta a zburat 3.700 de kilometri. Lansarea este foarte asemănătoare celei din luna august, dar de această dată racheta a zburat la înălţime mai mare şi a ajuns mai departe. Guvernul japonez a condamnat acţiunea, numind-o „o provocare extremă”. Adevărul este, susţine corespondentul BBC la Tokyo, că lansarea era previzibilă. După cea din luna august, Coreea de Nord a afirmat explicit că va mai efectua astfel de teste. Mulţi vor interpreta această acţiune drept răspunsul Coreei de Nord faţă de sancţiunile ONU care au fost aprobate în cursul săptămânii trecute. Dar lansarea ajută de asemenea inginerii nord-coreeni să perfecţioneze o rachetă cu rază lungă de acţiune, capabilă să ajungă în Statele Unite.

Coreea de Sud a convocat o nouă reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU.
SUA au condamnat testul balistic. Secretarul american de stat, Rex Tillerson, a cerut Chinei şi Rusiei – principalii parteneri comerciali ai Coreei de Nord – să-şi manifeste intoleranţa faţă de acţiunile acesteia.

Comandamentul operaţiunilor militare americane din Pacific (PACOM) a susţinut că racheta nu a reprezentat vreo ameninţare pentru Statele Unite sau insula Guam din Oceanul Pacific, o bază strategică a americanilor în regiune.

Săptămâna aceasta, regimul stalinist de la Phenian a ameninţat dur Japonia şi SUA pentru că, la apelul lor, comunitatea internaţională a adoptat noi sancţiuni ca reacţie la recentul test nuclear nord-coreean, al 6-lea, detonând – la 3 septembrie – cea mai puternică dintre bombele cu hidrogen aflate în arsenalul nuclear.
Într-un interviu acordat televiziunii BBC, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a opinat că actualul comportament ‘nesăbuit’ al Coreei de Nord reprezintă o ameninţare globală şi necesită un răspuns global.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS