17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVlad Voiculescu: Se dorește revenirea la numirile din pix în comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii

Vlad Voiculescu: Se dorește revenirea la numirile din pix în comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii

Comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății au un rol important în structurarea sistemului medical, dar se dorește revenirea la „numirile din pix” în cadrul acestora, a declarat joi, într-o conferință de presă, fostul ministrul Vlad Voiculescu, membru al organizației Observatorul Român de Sănătate.

„Comisiile de specialitate ale ministerului joacă un rol esențial în structurarea sistemului medical, în structurarea învățământului medical. Vă amintesc programa pentru rezidențiat și derularea rezidențiatului intră în atribuțiile Ministerului Sănătății iar comisiile de specialitate sunt cele care fac programa, care pot influența așadar Educația în sistemul medical. Comisiile de specialitate au fost dintotdeauna numite din pix. Niciodată nu a existat niciun fel de criteriu. Niciodată niciun medic român din străinătate nu a fost invitat să participe la aceste comisii. Niciun medic român din străinătate sau niciun medic român care a făcut performanță undeva în această lume și s-a întors în România. (…) Comisiile de specialitate au primit anul trecut o nouă reglementare cu criterii clare de selecție și, de asemenea, cu invitație expresă pentru medicii români din străinătate care să poată contribui”, a explicat fostul demnitar.

Potrivit lui Voiculescu, în prezent, se dorește revenirea la „numirile din pix”.

„În acest moment, se dorește schimbarea acestui ordin de ministru, revenirea la numirile din pix. Vorbim de peste 500 de numiri de medici pe o singură bază — a notorietății. Pe baza notorietății, prin consultare cu universitățile de medicină și farmacie și Colegiul Medicilor. Nu știu cum ar putea influența asta într-un fel pozitiv lucrurile atât timp cât singurul criteriu este notorietatea”, a spus el.

Vlad Voiculescu a afirmat totodată că există centre universitare cu un număr foarte mare de medici, „câteodată prea mare”, și există locuri în țară fără niciun fel de asistență medicală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS