17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate153 de migranți surprinși de furtună pe Marea Neagră, debarcați în Portul Midia

153 de migranți surprinși de furtună pe Marea Neagră, debarcați în Portul Midia

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Integrat de Supraveghere la Marea Neagră – SCOMAR au detectat, ieri, o ambarcaţiune suspectă în Marea Neagră, la aproximativ 32 mile marine Est Midia, care se îndrepta din apele internaţionale spre cele teritoriale româneşti, țintă confirmată de un elicopter al Ministerului Apărării Naționale, ca fiind o ambarcațiune cu multe persoane la bord.
Imediat Garda de Coastă a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni cu 2 nave de intervenţie care s-au deplasat spre ambarcaţiunea suspectă. Totodată, s-a solicitat sprijinul Marinei Militare care a participat cu o nava de intervenţie aflată în zonă.
De asemenea, au fost informate, prin intermediul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, autorităţile de frontieră bulgare şi turce.
Nava, care a plutit în derivă, a transmis prin sistemul radio mesaje de ajutor, vremea fiind nefavorabilă (vânt puternic, mare de gradul 5).
Operaţiunea de salvare a unui pescador cu migranţi a fost încheiată cu succes de autorităţile române. După mai bine 15 ore de la interceptare, ambarcaţiunea a fost remorcată şi dusă, în noaptea de marți spre miercuri, în Portul Midia. Avea la bord 153 de persoane, dintre care 53 de copii. Pe mare era furtună de gradul cinci, iar vieţile lor au fost în mare pericol. După debarcare, migranţii au fost verificaţi medical şi transportaţi la sediul Gărzii de Coastă, unde au fost amenajate corturi speciale pentru a-i adăposti. Toţi pasagerii au declarat că sunt din Irak şi Iran şi se aflau de câteva zile pe mare. În acest caz, se fac cercetări pentru a se stabili dacă la bord se aflau şi călăuze. Este al patrulea val de migranţi care a ajuns, în ultima lună, în România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS