21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUcraina limitează studiul în limba maternă pentru minorități

Ucraina limitează studiul în limba maternă pentru minorități

Ucraina adoptă o nouă lege a Educației care limitează studiul în limba maternă pentru minorități. Reprezentanții etnicilor români au semnat un Apel către președintele Poroșenko în care solicită respingerea prin veto a acestei legi.
Noua lege introduce sistemul cu 12 clase în Ucraina și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educației Potrivit art 7, sistemul de educație se desfășoară doar în limba ucraineană, limba de stat, și doar la grădinițe și școli primare este permisa educația în limba minorităților.
Ministerul român de Externe a luat notă cu îngrijorare de situația creată la Kiev.
„Ministerul Afacerilor Externe reamintește că, potrivit prevederilor Convenției – cadru pentru protecția minorităților naționale, statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparținând unei minorități naționale de a învăța în limba sa maternă. Necesitatea conformității cu normele internaționale în materie a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană pe tema promovării și protejării drepturilor persoanelor aparținând minorității naționale române din Ucraina.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS