22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvern: Reglementări noi privind verificarea calității apei potabile

Guvern: Reglementări noi privind verificarea calității apei potabile

Planurile de siguranță a apei vor deveni obligatorii, începând din 2021, pentru sistemele de aprovizionare cu apă potabilă, colective sau individuale, care furnizează în medie o cantitate de apă mai mare de 1.000 mc/zi sau care deservesc mai mult de 5.000 de persoane.
Guvernul a modificat și completat în acest sens, prin ordonanță, Legea 458/2002 privind calitatea apei potabile, având în vedere susținerea puternică de care beneficiază abordarea pe bază de risc, respectiv, introducerea planurilor de siguranță a apei, promovată de Organizația Mondială a Sănătății, atât față de Comisia Europeană, cât și în alte structuri și instrumente ale Organizației Națiunilor Unite cum ar fi Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, Protocolul Apa și Sănătatea, și altele.

Modificările sunt aliniate la principiile de evaluare și de gestionare a riscurilor, prevăzute în Ghidul privind calitatea apei potabile al OMS, statele membre având libertatea de a alege dacă, prin actele de transpunere, vor prevedea evaluarea riscului în cadrul programelor de monitorizare sau nu.

Urmează ca, până la 31 decembrie 2018, prin ordin comun al ministrului Sănătății, ministrului Apelor și Pădurilor și ministrului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, să fie aprobat un Cadru general pentru Planurile de siguranță ale apei, precum și stabilirea responsabilităților autorităților competente, producătorilor și distribuitorilor de apă privind întocmirea, evaluarea și avizarea Planurilor de siguranță a apei.

Ministerul Sănătății și Ministerul Apelor și Pădurilor vor pune la dispoziția producătorului de apă potabilă datele privind sursele de poluare, precum și cele privind calitatea corpurilor de apă utilizate pentru captare în scopul potabilizării.

Totuși, pentru a pregăti introducerea acestei abordări, a fost agreat un interval de timp de 3 ani în vederea punerii la dispoziție a unor instrumente care să vină în sprijinul producătorilor de apă, dar și pentru pregătirea reprezentanților autorităților publice care vor fi implicate în aprobarea planurilor de siguranță a apei și auditarea acestora.

Planurile de siguranță a apei vor fi modificate ori de câte ori intervin modificări în elementele constitutive și de operare a sistemului de aprovizionare cu apă sau în calitatea sursei de apă și vor fi reavizate periodic de către autoritățile competente, din 3 în 3 ani.

Ordonanța aprobată astăzi de Guvern creează mecanisme suplimentare de verificare a calității apei potabile, sigură pentru sănătatea consumatorilor, stabilind în sarcina producătorilor și distribuitorilor de apă potabilă obligația monitorizării operaționale, care se va face în funcție de planurile de siguranță a apei și de rezultatul evaluării riscurilor, si au fost stabiliți parametrii care trebuie monitorizați și metodele de analiză a lor. Scopul monitorizării operaționale este de a produce periodic informații despre calitatea organoleptică, fizico-chimică și microbiologică a apei potabile produsă și distribuită și despre eficiența tehnologiilor de tratare, cu accent pe tehnologia de dezinfecție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS