14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Justiţiei: Într-o săptămână - două, prezentăm foaia de parcurs pentru hotărârea pilot CEDO

Ministrul Justiţiei: Într-o săptămână – două, prezentăm foaia de parcurs pentru hotărârea pilot CEDO

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, marţi, la Târgu Ocna, că ministerul Justiţiei va prezenta foaia de parcurs pentru hotărârea pilot CEDO privind condiţiile din penitenciare.
„Într-o săptămână, maxim două, vom prezenta public ceea ce se numeşte foaia de parcurs, măsurile pe care le avem în vedere pentru îndeplinirea cerinţelor hotărârii pilot (CEDO-n.r.). Măsuri care pot fi împărţite în două mari categorii, unele privind stabilimentele penitenciarelor, că vom construi două noi penitenciare, cu unul suntem deja în hotărâre de Guvern, că vom extinde penitenciarele existente, vom moderniza acolo unde este de modernizat deşi în opinia mea o societate modernă nu trebuie să aibă ca obiectiv construirea de penitenciare, o societate trebuie să aibă rolul acela de prevenţie, ca să nu aibă nevoie de penitenciare”, a declarat Tudorel Toader, la Târgu Ocna, la Festivitatea de absolvire a promoţiei 2017 şi aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare, scrie Mediafax.

Declaraţiile ministrului Justiţiei vin în contextul deciziei pilot a CEDO din aprilie, potrivit căreia statul român are la dispoziţie şase luni pentru prezentarea unui calendar precis pentru punerea în aplicare a măsurilor adecvate pentru rezolvarea problemelor care au dus la încălcarea Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

În 2016, România a avut de plătit nu mai puţin de 1,6 milioane euro în urma proceselor pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Deţinuţii au reclamat în toate cazurile lipsa spaţiilor, a igienei, lipsa apei calde şi prezenţa şobolanilor în celule. Iar condamnările la CEDO au crescut în fiecare an, ajungând de la 32 în 2013, la de 10 ori mai mult în 2016, potrivit datelor făcute publice de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS