10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaifunul Hato: Bilanțul victimelor a crescut la 12 morți

Taifunul Hato: Bilanțul victimelor a crescut la 12 morți

Taifunul Hato, care s-a dezlănțuit asupra regiunii Hong Kong și a zonei de sud a Chinei, a făcut 12 victime, informează joi AFP.

Opt persoane au fost ucise în Macao, regiune grav afectată de taifun miercuri. Fostă colonie portugheză și paradis al pasionaților de jocuri de noroc, Macao a fost afectată de inundații grave, potrivit imaginilor din presa locală, care prezintă mașini înghițite de ape și oameni care se luptă cu apa pe străzi.

O persoană a murit strivită de un zid, o alta a căzut de la o terasă aflată la etajul al patrulea, iar un turist chinez a fost călcat de un camion. Autoritățile au anunțat găsirea corpului unui bărbat, joi dimineața, într-o parcare, dar nu au furnizat informații despre celelalte decese.

Locuitorii s-au plâns de întreruperi în furnizarea de energie electrică, iar mai multe cazinouri au fost nevoite să apeleze la generatoare.
În Hong Kong, a fost declarată stare de alertă maximă, de nivel 10, situație care s-a mai întâmplat doar de trei ori de când fosta colonie britanică a fost retrocedată Chinei, în 1997.

Peste 120 de persoane au fost rănite de rafalele puternice de vânt și de ploile torențiale. Poliția a explicat joi că un bărbat de 83 de ani prezentat ca victima taifunului, de fapt s-a sinucis.

Sute de curse aeriene au fost anulate, iar Bursa și-a închis porțile.

În provincia învecinată, Canton, în sudul Chinei, cel puțin patru persoane și-au pierdut viața, iar 26.817 au fost evacuate, potrivit agenției de presă China Nouă. Aproximativ 2 milioane de locuințe au rămas temporar fără electricitate.
Regiunea Hong Kong este cu regularitate afectat de taifunuri între iulie și octombrie, însă se întâmplă destul de rar ca aceste furtuni să atingă insula în mod direct.

Cea mai violentă furtună de acest tip s-a produs în 1962. Ochiul taifunului Wanda a trecut peste oraș, unde au fost înregistrate rafale de vânt cu viteze de 284 de kilometri pe oră. 130 de persoane au fost ucise și mii de clădiri au fost distruse. În urma acelui taifun, 72.000 de persoane au rămas fără locuințe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS