6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTudorel Toader anunţă propunerile de modificare a legilor justiţiei: Nu vorbim astăzi nici despre graţiere, nici despre amnistie, nici despre abuzul în serviciu

Tudorel Toader anunţă propunerile de modificare a legilor justiţiei: Nu vorbim astăzi nici despre graţiere, nici despre amnistie, nici despre abuzul în serviciu

Tudorel Toader
Foto: Agerpres
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, prezinta, miercuri, intr-o conferinta de presa la sediul ministerului, proiectul de lege privind modificarea legilor justitiei. „Vorbim despre legile justitiei – legea 303, 304, 317, toate din 2004. Nu vorbim astazi nici despre gratiere, nici despre amnistie, nici despre abuzul in serviciu si neglijenta in serviciu”, a precizat Tudorel Toader, in debutul conferintei de presa.

Legile vizate de modificari:

Legea 303/2004 priveste statutul judecatorilor si procurorilor.
Legea 304/2004 privind organizarea judiciara.
Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Cele mai importante declaratii ale lui Tudorel Toader:

Propunerile vor fi dezbatute. Nu poate fi vorba despre adoptarea prin OUG.

Ele au fost adoptate in 2004, au trecut 13 ani de la adoptare. Intre timp, Romania a devenit stat membru UE. Inre timp, legislatia nationala, in buna masura, a fost adaptata directivelor europene, transpuse in legislatia nationala.

In continuare avem directive ce trebuie transpuse in legislatia nationala.

Eu personal nu ma grabesc sa dau replici la afirmatiile aparute in spatiul public, insa directiva privind confiscarea extinsa are in vedere proiectul de lege privind modificarea Codului penal. Confiscarea extinsa se aplica pentru infractiuni, fapte penale, si nu pentru orice comportament ilicit. Daca vorbeam de comportamente ilicite, aproape ca ajungeam la legea 18.

M-as bucura daca, dupa prezentare si analiza, veti constata faptul ca propunerile formulate sunt in parametrii normalului, necesarului, intr-un stat de drept.

A fost pe deplin asigurata transparenta decizionala – proiectul de lege a plecat de la CSM in 2016, a venit in ianuarie anul acesta la Ministerul Justitiei. Intre timp s-a schimbat componenta, ministrul Justitiei de la acea vreme, Florin Iordache, a retrimis la CSM, pentru a se pronunta noul CSM. CMS si-a dat avizul si a trimis proiectl la MJ. Separat am primit puncte de vedere de la Ministerul Public si ICCJ.

Propunerile cele mai semnificative:

Majorarea vechimii necesare pentru promovare. La un moment dat se lua in considerare si perioada in care un procuror/judecator fusese avocat. Prin proiectul nostru propunem majorarea vechimii necesare pentru promovare – 7 ani de activitate efectiva in functia de judecator pentru a promova.

Aceeasi propunere si in privinta procurorilor – sa aiba 7 ani vechime efectiva in functia de procuror pentru a promova. 8 ani in functia de procuror pentru a promova in functia de procuror la DIICOT sau la DNA.

10 ani vechime efectiva in functia de procuror pentru a promova la Parchetul de pe langa Curtea de Apel si 15 ani vechime efectiva in functia de procuror pentru a promova procuror la Parchetul de pe langa ICCJ.

18 ani vechime in functia de judecator pentru a promova judecator la ICCJ, precum si cerinta de a fi fost judecator, cel putin 3 ani, la Curtea de Apel.

Aceste cerinte asigura un parcurs in cariera de magistrat fara a fi sarite anumite trepte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS