6.7 C
Craiova
vineri, 15 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaifunul Hato închide şcolile şi Bursa din Hong Kong

Taifunul Hato închide şcolile şi Bursa din Hong Kong

Din cauza taifunului Hato, autoritățile din Hong Kong au decretat cel mai înalt nivel de alertă – 10, pentru prima dată în cinci ani, potrivit www.theguardian.com. Şcolile, Bursa din Hong Kong, dar şi o serie de birouri au fost închise, iar sute de zboruri au fost anulate. Semnalul de alertă de grad 10 înseamnă că vânturi cu forța unui uragan sunt așteptate în următoarele ore în fosta colonie britanică.
Este pentru prima dată în cinci ani când nivelul de alertă 10 a fost decretat de autorități și doar pentru a treia oară de când acest teritoriu a fost restituit Chinei, în 1997.
În jurul orei locale 11.00 (03.00 GMT), Hato se afla la o distanță de doar 60 de kilometri față de sud-vestul insulei. Valuri uriașe se spărgeau de țărm și anumite cartiere au fost inundate, apa ajungând până la genunchii trecătorilor.
Taifunul este însoțit de vânturi care bat în rafale cu viteze de 168 de kilometri pe oră, distrugând copaci, schele și macarale.
„Eram pe balconul locuinței mele din satul meu, Yuen Long, când un copac a trecut literalmente zburând prin fața casei”, a relatat Dave Colson, care locuiește în Yuen Long, o localitate din nord-vestul insulei.
Străzile, de obicei pline de oameni, erau pustii miercuri dimineață și acoperite de crengi de copaci, cu excepția câtorva temerari care doreau să filmeze taifunul.
Potrivit Guvernului, două persoane au fost rănite și aproximativ 200 de persoane s-au refugiat în adăposturi special amenajate.
Taifunul Hato se îndreaptă spre estuarul râului Perles și va atinge vestul insulei Hong Kong cu o viteză de peste 100 de kilometri pe oră în cursul după-amiezii.
Compania aeriană locală Cathay Pacific a anunțat anularea celor mai multe zboruri ale sale prevăzute să decoleze înainte de ora 17.00 (09.00 GMT). Compania Hong Kong Airlines a luat aceeași decizie.
Potrivit autorităților aeroportuare, 420 de zboruri au fost anulate în zorii zilei de miercuri. Autobuzele și metroul circulă în baza unui program minimal, în timp ce serviciile de transport cu feribotul au fost suspendate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS