6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpania: Teroriștii plănuiau un atac cu explozibili la catedrala Sagrada Familia

Spania: Teroriștii plănuiau un atac cu explozibili la catedrala Sagrada Familia

Celula teroristă din Spania, care a omorât săptămâna trecută 13 persoane şi a rănit alte 100, din care 15 grav, plănuia un atac devastator cu explozive asupra catedralei Sagrada Familia – este o informaţie pe care o confirmă unul dintre suspecţii arestaţi în urma atentatelor din Barcelona şi Cambrils.
Atentatorul a intrat cu o furgonetă albă, cu mare viteză, în mulțimea de oameni care se bucura de o seară splendidă pe faimosul bulevard al Capitalei Cataloniei.
Patru indivizi sunt anchetaţi la Madrid pentru asasinate de natură teroristă. Procurorii au cerut menţinerea lor după gratii. Potrivit unor informaţii de ultimă oră, unul din ei a fost eliberat de judecătorul care anchetează cazul. Mohamed Alla, fratele unuia dintre teroriştii ucişi de agenţi la Cambrils, va fi cercetat în libertate, în timp ce ceilalţi 3 suspecţi rămân în detenţie.

Mohamed Houli Kemlal, în vârstă de 21 de ani, a fost primul care a răspuns întrebărilor puse de judecătorul de la Audienţa Naţională, Madrid, şi a mărturisit că planul teroriştilor era acela de a produce o mare explozie în catedrala Sagrada Familia, construită de arhitectul Antoni Gaudi.

Pentru aceasta, celula adunase la casă din Alcanar peste 120 de butelii de gaz şi o cantitate importantă de explozibil TATP obţinută din Spania şi din străinătate.

Doi dintre presupuşii terorişti, Driss Oukabir şi Mohamed Alla, spun că sunt nevinovaţi şi dau vina pe imamul Abdelbaki Es Satty, găsit mort la Alcanar, care ar fi reuşit să-i îndoctrineze pe tinerii musulmani fără că acest lucru să fie observat de cineva.

„Evident că va exista mai multă neîncredere şi aici în comunitatea musulmană. Sunt mulţi musulmani în Ripoll”.

„Te trezeşti din asta cu multă tristeţe. Nu ştiu dacă s-a terminat pentru că se trăieşte cu multă tristeţe. Se poate să fi scăpat, dar nu ştiu dacă putem sta liniştiţi realmente”.

Al patrulea suspect este Salh el Karib, proprietarul unui cyber-cafe, care a plătit bilete de avion pe numele teroriştilor şi care se declară nevinovat.

Poliţia catalană a descins şi la domiciliile suspecţilor din Ripoll, iar anchetatorii vor încerca să afle dacă mai există complici sau dacă celula teroristă care a ucis 15 oameni avea sprijin la nivel internaţional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS