6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Justiției, chemat de urgență la Guvern. Toader dă explicații despre legile Justiției

Ministrul Justiției, chemat de urgență la Guvern. Toader dă explicații despre legile Justiției

Prim-ministrul Mihai Tudose l-a chemat la Guvern, miercuri după-masă, pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru a discuta despre propunerile privind modificarea legilor Justiției, potrivit unor surse Realitatea TV.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, proiectul de lege privind modificarea Legilor justiţiei, iar câteva dintre ele sunt radicale. De departe, cea mai importantă modificare propusă este cea prin care preşedintele ţării este scos din schemă la numirea procurorilor şefi ai DNA, DIICOT şi Parchetul General.
Concret, Toader propune ca şefii acestor instituţii să fie numiţi de secţia de procurori ai CSM, la propunerea ministrului Justiției, fără ca preşedintele ţării să mai aibă vreun rol.
Toader a mai anunţat că Inspecţia Judiciară va trece la Ministerul Justiţiei, conform proiectului şi va exista un corp special care va ancheta magistraţii.
De asemenea, ministrul Justiției vrea să schimbe şi regulile de admitere în Institutul Naţional de Magistratură: astfel, cei care vor dori să intre în INM vor trebui să aibă minim 30 de ani, şi cel puţin 5 ani de vechime în profesia juridică. Concret, nu vom mai avea procurori sau judecători sub 30 de ani.
Propunerile lui Toader au stârnit critici atât din partea președintelui Klaus Iohannis, cât și din partea Ministerului Public.
Klaus Iohannis a catalogat propunerile ca „atac la statul de drept” şi subliniază că „ar fi în defavoarea țării noastre ca, după toate eforturile depuse până acum, să ne întoarcem la vechile practici de a pune presiune asupra justiției
Ministerul Public atrage atenția că procurorii nu au fost consultați în prealabil în legtură cu modificările anunțate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS