14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNew York Times: Coreea de Nord utilizează motoare de rachetă importate din Ucraina

New York Times: Coreea de Nord utilizează motoare de rachetă importate din Ucraina

Regimul din Coreea de Nord utilizează motoare puternice de rachete achiziţionate probabil dintr-o fabrică ucraineană care are legături cu programul balistic rus, afirmă experţi din cadrul serviciilor de informaţii americane citaţi de cotidianul The New York Times. Potrivit Mediafax, Kievul respinge acuzaţiile
Specialişti care au analizat fotografiile ce surprind vizita liderului nord-coreean, Kim Jong-Un, la o uzină de motoare de rachete au ajuns la concluzia că acestea utilizează tehnologie sovietică. Este vorba de tehnologie asociată unei uzine de rachete din regiunea ucraineană Dnipro. În timpul Războiului Rece, în această uzină se fabricau rachete SS-18. Rusia a anulat contracte cu Uzina Iuzhmaş după înlăturarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici.
„Este foarte probabil că aceste motoare de rachete provin din Ucraina, probabil ilegal. Principalele întrebări sunt cât de multe motoare au obţinut nord-coreenii şi cât de mult au beneficiat de ajutorul Ucrainei. Sunt foarte preocupat”, afirmă Michael Elleman, expert la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice.
Ucraina nu a exportat niciun tip de tehnologie balistică în Coreea de Nord, anunţă Administraţia de la Kiev, respingând informaţiile publicate în cotidianul american The New York Times.
„Ucraina nu a vândut niciodată rachete sau alt tip de tehnologie balistică în Coreea de Nord”, a declarat Oleksandr Turcinov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate şi Apărare, citat de cotidianul francez Le Figaro.
Coreea de Nord a efectuat numeroase teste balistice, inclusiv cu rachete intercontinentale. Regimul de la Phenian a ameninţat că ar putea lansa un atac nuclear împotriva Statelor Unite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS