24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua internațională a tineretului, aniversată pe 12 august

Ziua internațională a tineretului, aniversată pe 12 august

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a aprobat, la 17 decembrie 1999, recomandarea făcută de către Conferința mondială a miniștrilor responsabili pentru Tineret (Lisabona, 8-12 august 1998) ca 12 august să fie declarată Ziua internațională a tineretului.

Ziua internațională a tineretului 2017 este dedicată sărbătoririi contribuției tinerilor la prevenirea și transformarea conflictelor, precum și la incluziune, justiție socială și pace durabilă.

Agenda pentru dezvoltare durabilă din 2030 s-a angajat să promoveze societăți pașnice și favorabile incluziunii, afirmând că „dezvoltarea durabilă nu poate fi realizată fără pace și securitate”, potrivit ONU.

De asemenea, programul mondial de acțiune pentru tineret, care oferă un cadru politic și orientări practice pentru îmbunătățirea situației tinerilor, încurajează „promovarea implicării active a tinerilor în menținerea păcii și securității”.

În 2016 Ziua internaționale a tineretului a avut în vedere parcursul până în 2030: eradicarea sărăciei și realizarea consumului și producției sustenabile și este legată de realizarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Aceasta se concentrează asupra rolului de lider al tinerilor în asigurarea eradicării sărăciei și realizarea dezvoltării durabile prin consum și producție durabile.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a fost adoptată de Organizația Națiunilor Unite pe 25 septembrie 2015 și stabilește un cadru global pentru eradicarea sărăciei și realizarea dezvoltării durabile până în anul 2030, pe baza Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM).

Programul mondial de acțiune pentru tineret, adoptat de Adunarea Generală a ONU în 1995, stabilește un cadru de politici și orientări pentru acțiunile naționale și de sprijin internațional în vederea îmbunătățirii situației tinerilor.

Acesta joacă un rol important în dezvoltarea tinerilor și se concentrează pe măsurile de consolidare a capacităților naționale în domeniul tineretului și pentru a crește calitatea și numărul de oportunități disponibile tinerilor pentru participarea deplină, eficientă și constructivă în societate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS