16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvertizarea Cod roșu de caniculă va fi restrânsă sâmbătă în județe din sud-vestul țării;

Avertizarea Cod roșu de caniculă va fi restrânsă sâmbătă în județe din sud-vestul țării;

Avertizarea Cod roșu de caniculă va fi restrânsă sâmbătă doar la județele din sud-vestul țării, foarte posibil să fie inclusă și Capitala, deoarece temperaturile vor urca duminică până la 40 de grade Celsius, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, Mihai Huștiu, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

„Avem în vigoare un Cod Roșu pentru 12 județe din vest și sud-vestul țării, unde temperaturile vor ajunge și astăzi până la 42 de grade Celsius, în condițiile în care ieri (vineri n.r.) am avut 41 de grade Celsius. Foarte cald va fi și duminică, numai că astăzi vom actualiza acest cod. Cel mai probabil Codul roșu va fi restrâns la sud-vestul țării. Nu vor mai fi atât de multe județe, dar foarte probabil în sud-vestul țării vom menține atenționarea Cod roșu pentru că temperaturile și mâine ajung la 41, posibil 42 de grade Celsius. Vom vedea dacă va fi cuprins și Bucureștiul pe Cod roșu, acum analizăm ultimele materiale. Însă, cel mai cald va fi mâine (duminică n.r.) în Oltenia, sudul Olteniei, sudul Banatului și sud vestul Munteniei, inclusiv în București, care va avea o maximă spre 39, posibil 40 de grade, iar în sudul Olteniei o să atingem 41, posibil 42 de grade Celsius. Vom actualiza sâmbătă atenționarea meteo și vom vedea cum va arăta harta pentru mâine”, a precizat Huștiu.

Acesta a precizat că, începând de duminică seara și până marți, instabilitatea atmosferică se accentua în nord-vestul, vestul și nordul țării, iar temperaturile vor înregistra o scădere ușoară, însă de miercuri vremea va deveni caniculară din nou până la sfârșitul săptămânii viitoare.

„Vremea se schimbă de mâine după-amiază, mâine seară (duminică n.r.), când un front atmosferic rece vine dinspre Europa Centrală, iar instabilitatea atmosferică se va accentua în nord-vestul, vestul, nordul țării, pe la munte. Temperaturile încep să scadă ușor în partea de nord-vest și nord, unde s-ar putea să nu mai atingem pragul de caniculă mâine, dar să avem tot temperaturi ridicate de 33 — 34 grade Celsius. Luni se va produce o răcorire în vest, în centru, în nord, acolo temperaturile vor scădea semnificativ, însă aici în Câmpia Româna vom avea în continuare caniculă, deci temperaturi de peste 35 de grade și luni. Marți, o să fie destul de cald în sudul, sud-estul țării însă temperaturile continuă să scadă ușor. Însă de miercuri e foarte probabil ca valul de căldură să se intensifice din nou, miercuri joi vineri să avem temperaturi foarte ridicate, însă cu privire la evoluția din acele zile ne vom pronunța săptămâna viitoare. Semnalul este că miercuri, joi și vineri va reveni valul de căldură și intensificarea lui, iar temperaturile pot atinge din nou și depăși 39 — 40 de grade Celsius pe vestul și sudul țării. Caniculă va fi cam peste tot, dar temperaturile cele ridicate se vor înregistra din nou în sudul și sud-vestul țării. Estimăm că spre finalul săptămânii viitoare vremea se va mai răcori”, a spus meteorologul ANM.

Întrebat dacă vor mai exista episoade cu temperaturi excesive în luna august, similare cu cele existente în momentul de față, meteorologul ANM a precizat că vor mai fi valuri de căldură până spre a doua decadă a lunii septembrie, însă disconfortul termic nu se va resimți atât de accentuat.

„Sigur că da, valuri de căldură vom mai putea avea până spre a doua decadă a lunii septembrie, numai că acele valuri din septembrie se manifestă altfel. Faptul că nopțile sunt mai lungi, temperaturile din cursul nopții sunt mai coborâte și atunci disconfortul termic nu mai este atât de accentuat, dar mai putem avea episoade cu temperatura excesivă. Era de așteptat să se manifeste vara atât de violent. În această perioadă s-au înregistrat recorduri lunare pentru luna august la stații stații meteorologice din Banat, Oltenia și Dobrogea, șase localități în care s-a atins recordul pentru luna august, nu recorduri absolute, respectiv la stațiile Băile Herculane, Jimbolia, Jurilovca în zona Deltei, Poiana Stampei, la munte în nordul Carpaților Orientali, Vlădeasa în Munții Apuseni și la Siria Cetate în județul Arad”, a subliniat meteorologul de serviciu, Mihai Huștiu.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o avertizare Cod roșu de căldură extremă, valabilă vineri și sâmbătă, în 12 județe din vestul țării și sud-vestul țării, în timp ce în restul teritoriului va fi Cod portocaliu de caniculă.

Potrivit meteorologilor, sâmbătă, valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade.

De asemenea, în zonele de câmpie și de podiș ale județelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade Celsius.

Pe de altă parte, va fi Cod portocaliu de caniculă în Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia. În aceste zone, temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

ANM precizează că, treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS