8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateModificările la Legea pensiilor speciale pe masa Guvernului

Modificările la Legea pensiilor speciale pe masa Guvernului

Textul ordonanței de urgență prin care ar urma să limiteze pensiile militare de stat la valoarea veniturilor ofițerilor active va fi în discuţie astăzi în  ședința de Guvern, iar reprezentanții Ministerului de Interne și cei ai Apărării ar trebui să se pună de acord asupra formei finale.

Proiectul de ordonanță de urgență vizează strict pensiile militarilor, ale polițiștilor și ale angajaților din serviciile de informații. Acestea ar urma să fie limitate la valoarea câștigurilor ofițerilor aflați încă în activitate și să se indexeze, pe viitor, doar cu rata inflației. De la 1 ianuarie 2016, pensiile militare se calculează după o formulă raportată la câștigul brut și se actualizează ori de câte ori cresc soldele. O majorare semnificativă a pensiilor militare a avut loc chiar în acest an, prin eliminarea contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate. Textul proiectului discutat în Guvern impune noile restricții de pe 15 septembrie. Timp suficient pentru ca cei care doresc să se pensioneze după actual formulă de calcul să o poată face. Ei ar urma să piardă doar actualizarea pensiei la fiecare creștere de venit a ofițerilor activi.

În prezent, bugetul de stat acoperă peste 155.000 de pensii militare care înseamnă 5,4 miliarde de lei. 62.000 din actualii beneficiari sunt foști angajați ai Ministerului de Interne, 78.000 provin din Ministerul Apărării. Cifrele oficiale arată că în primele șapte luni ale acestui an doar din Ministerul de Interne s-au pensionat 5300 de oameni, alți 1100 având dosarele în curs de soluționare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS