10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSurse: Guvernul pregăteşte în secret un OUG care modifică Legea pensiilor speciale pentru poliţişti, militari şi servicii secrete

Surse: Guvernul pregăteşte în secret un OUG care modifică Legea pensiilor speciale pentru poliţişti, militari şi servicii secrete

Guvernul pregăteşte să adopte săptămâna viitoare un OUG prin care modifică Legea pensiilor speciale pentru poliţie, armata şi servicii secrete, au declarat pentru HotNews mai multe surse guvernamentale.
Potrivit acestora, proiectul de ordonanţă este pregătit în mare secret de ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, împreună cu un grup restrâns din care face parte şi secretarul de stat din Ministerul Justiţiei Mariana Moţ. Iniţiatorul proiectului de OUG ar urmă să fie, însă, Ministerul de Finanţe.
Potrivit surselor Hotnews, acesta ar fi motivul real pentru care Liviu Dragnea a anunţat convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului pentru miercuri.

Prin acest proiect de OUG se schimbă radical modul de calcul al pensiilor speciale, astfel încât poliţiştii, militarii şi ofiţerii din serviciile secrete care se vor pensiona în baza noilor reguli vor avea o pensie mult mai mică decât dacă s-ar pensiona în baza legii în vigoare.

Zvonurile că Guvernul ar urma să schimbe Legea pensiilor speciale au determinat deja plecări masive din sistem în ultimele săptămâni.

Potrivit surselor HotNews.ro, modificarea iminentă a Legii pensiilor speciale a determinat şi plecarea de la şefia Serviciului de Telecomunicaţii Speciale a generalului Marcel Opriş,care s-a pensionat la cerere, potrivit unui decret semnat miercuri de preşedintele Klaus Iohannis.
Şi liderul Sindicatului Poliţiştilor, Dumitru Coarnă, a anunţat că Guvernul pregăteşte să schimbe regulile pensionarii pentru poliţişti.

Potrivit surselor Hotnews.ro, există la acest moment tensiuni majore în sistem, atât în armata, cât şi în poliţie şi servicii secrete. Toţi aceştia sunt nemulţumiţi, evident, de perspectiva de a pierde bani la pensionare.
Unii interpretează gestul Guvernului şi că o sancţiune, însă realitatea este că Guvernul se confruntă cu o nevoie acută de bani la buget, iar pensiile speciale sunt foarte mari.

Nu este clar la acest moment dacă premierul Mihai Tudose va acceptă proiectul în varianta Ministerului Muncii.

Potrivit informaţiilor Hotnews, magistraţii nu vor fi incluşi în acest proiect de OUG, însă nu este exclus ca, după adoptarea OUG-ului care va tăia pensiile speciale pentru militari, guvernul PSD să treacă la tăierea pensiilor speciale a judecătorilor şi procurorilor, având în vedere că ar rămâne singură categorie profesională cu condiţii diferite de pensionare faţă de celelalte.

Potrivit surselor HotNews, modificarea Legii pensiilor speciale ar urma să figureze pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Superior de Apărare a Ţării (CSAT), programată pentru marţi.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat în repetate rânduri că e nevoie de o regândire a pensiilor pentru poliţie, armata şi servicii speciale, date fiind cuantumurile mult mai mari decât cele ale pensiilor obişnuite. Şi Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a vorbit despre pensiile speciale în ultimele luni.

Premierul Mihai Tudose a declarat vineri „că nu se va întâmplă aşa ceva”, iar „ministrul Ţuţuianu a găsit o formulă prin care acest sistem să rămână în vigoare, indiferent de ceea ce se întâmplă cu legea pensiilor”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS