13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi se sărbătorește ziua imnului național al României

Astăzi se sărbătorește ziua imnului național al României

Ziua de 29 iulie a fost proclamată „Ziua Imnului naţional al României”, prin Legea 99 din 26 mai 1998, dar paternitatea melodiei „Deşteaptă-te, române!” (Imn naţional din 1990) este încă discutată, iar la intonarea acestuia s-au săvârşit, de-a lungul vremii, şi oarece gafe.

La fel cum nu se ştie cu exactitate când s-a născut (sunt avansate două date, 1796 şi 1798), tot aşa nu se ştie cu precizie dacă Anton Pann este compozitorul muzicii Imnului naţional al României, scrie Mediafax.

Unii afirmă că Andrei Mureşanu, contemporanul lui Pann şi autorul poemei „Un răsunet” devenită text al Imnului („Deşteaptă-te române! „) ar fi autorul melodiei, alţii demonstrează că Gheorghe Ucenescu, un ucenic cântăreţ al lui Pann şi care a interpretat pentru prima oară, în 1848, melodia (cu textul lui Mureşanu) ce avea să devină Imnul nostru naţional ar fi fost nu doar interpretul, dar şi compozitorul muzicii. De asemenea, melodiei cu pricina i-a fost identificat şi un „strămoş”, şi anume muzica unei romanţe mai vechi, numite „Din sânul maicii mele”…

Dar, pentru că, vorba poetului, până la urmă toate trebuie să poarte un nume, Imnul naţional este atribuit lui Anton Pann (muzica) şi Andrei Mureşanu (textul).

Iohannis, de Ziua Imnului: Vă îndemn să onorăm acest simbol naţional şi să îl intonăm cu mândrie.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj cu ocazia Zilei Imnului Naţional al României în care îndeamnă la onorarea acestui simbol naţional şi la intonarea sa cu mândrie, el apreciind că „Deşteaptă-te, române!” este un „catalizator al coeziunii naţionale şi sociale”, scrie Mediafax.

„În zi de sărbătoare, vă îndemn să onorăm acest simbol naţional şi să îl intonăm cu mândrie, ca gest de solidaritate, afirmându-ne identitatea naţională, unitatea şi patriotismul. Cinstim totodată memoria celor care au contribuit la consolidarea statului român şi transmitem respectul nostru faţă de trecut”, a transmis Iohannis.

„«Deşteaptă-te, române!» este un catalizator al coeziunii naţionale şi sociale, iar prin spiritul mobilizator şi energia transmise, Imnul reprezintă chintesenţa eforturilor depuse pentru atingerea obiectivelor majore ale ţării noastre, de a construi o Românie puternică şi prosperă în Europa şi în lume. Fie ca «Deşteaptă-te, române!» să răsune de cât mai multe ori şi să ne fie mereu călăuză pe drumul devenirii noastre! La mulţi ani, România! La mulţi ani Imnului Naţional!”, a adăugat şeful statului în mesajul citat.

El a menţinat că „Ziua Imnului Naţional”, sărbătorită în fiecare an pe 29 iulie, este un moment solemn, care le oferă românilor prilejul de a-şi reafirma ataşamentul faţă de valorile şi principiile care au stat la baza statului român modern, mai scrie Mediafax.

Potrivit lui Iohannis, versurile poemului patriotic „Un răsunet”, scrise de Andrei Mureşanu şi intonate pe acordurile create de Anton Pann, au reprezentat întotdeauna un „îndemn la libertate şi o chemare la unitate a tuturor românilor pentru a obţine suveranitatea naţională”.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS