11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNouă ani de la înscăunarea ÎPS Irineu ca Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei

Nouă ani de la înscăunarea ÎPS Irineu ca Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu aniversează astăzi, 27 iulie 2017, de Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, nouă ani de la întronizarea ca Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei.
IPS Prof. Univ. Dr. Irineu Ion Popa s-a născut la data de 16 noiembrie 1957, în localitatea Perişani, judeţul Vâlcea. În anul 1974 a a fost închinoviat ca frate la Mănăstirea Frăsinei, unde a început slujirea monahicească şi clericală. În anul 1975 s-a înscris la cursurile Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova. În perioada 1981-1985 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar de la Bucureşti. În anul 1985 a fost admis la Şcoala doctorală a Institutului Teologic din Bucureşti, la disciplina Patrologie. În perioada 1986-1987 a urmat cursuri de limbă şi literatură franceză în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Grenoble, continuându-şi studiile doctorale în specialitatea teologie dogmatică la Institutul Teologic Ortodox „Saint Serge” din Paris.

Părinte duhovnicesc şi dascăl pentru studenţii teologi

Între anii 1990 şi 1991 a predat disciplina Istoria Bisericii Universale la Institutul Teologic „Saint Serge” din Paris. Din 1991 a venit la Facultatea de Teologie din Craiova, pe disciplina Teologie Dogmatică. Între anii 1991-2001 a predat Teologie Morală la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu. Între anii 2002 şi 2005, IPS Părinte Irineu a urmat cursurile doctorale din cadrul Facultăţii de Drept „Nicolae Titulescu“ din Craiova.
În perioada 2008-2016, IPS Prof. Univ. Dr. Irineu Ion Popa a fost decanul Facultăţii de Teologie din Craiova. În această calitate, Părintele Mitropolit a contribuit esenţial la ascendenţa academică a Facultăţii de Teologie. Între numeroasele realizări profesionale şi administrative amintim: înfiinţarea Centrul de restaurare, conservare şi vizualizare din Craiova, noua secţie de Arte Vizuale în cadrul Facultăţii, Şcoala Doctorală „Sfântul Nicodim”.
Bogata activitate didactică pe care IPS Prof. Univ. Dr. Irineu Ion Popa a desfăşurat-o până în prezent se completează printr-o monumentală lucrare editorial-ştiinţifică. A publicat în acest sens numeroase studii, articole şi cărţi, în mare parte închinate disciplinei teologie dogmatică. Între lucrările de referinţă amintim: “Iisus Hristos este Acelaşi, ieri şi azi şi în veac”, Ed. Mitropolia Olteniei, Craiova, 2010; “Experienţe mistice la Părinţii Orientali”, vol. I-II, Ed. Mitropolia Olteniei, Craiova, 2012; “Iconomia plinirii vremilor în Iisus Hristos”, Ed. Mitropolia Olteniei, Craiova, 2013; “Ca toate să fie iarăşi reunite în Hristos”, Ed. Mitropolia Olteniei, Craiova, 2014; “Aşteptând pe Cel ce este şi Cel ce va veni, Atotţiitorul”, Ed. Mitropolia Olteniei, Craiova, 2016 etc.
Din 22 noiembrie 2010, Părintele Mitropolit Irineu activează ca membru de onoare al Academiei Române.

În slujirea clericală, IPS Părinte Mitropolit a parcurs treaptă cu treaptă chemările Sfintei noastre Biserici. La numai 14 ani, Mitropolitul nostru a fost primit ca frate la Mănăstirea Frăsinei. Aici a fost hirotonit în slujirea diaconală şi tot aici a primit harul preoţiei. La 6 septembrie 1991, IPS Părinte a fost rânduit, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Arhiereu-vicar al Episcopiei Râmnicului, cu titulatura „Slătineanul”. Slujba de hirotonie a avut loc la data de 6 octombrie 1991 în Catedrala „Sfântul Nicolae” din Râmnic. În data 8 iulie 2008, PS Părinte Irineu Slătineanul a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în scaunul de Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei. Ceremonia de instalare în scaunul vlădicesc de la Craiova a avut loc la data de 27 iulie 2008, în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”.
În cei nouă ani de slujire ca Mitropolit al Olteniei, IPS Irineu a hirotonit sute de preoţi pentru parohiile din Arhiepiscopia Craiovei, a târnosit tot pe atât de multe biserici, a înfiinţat numeroase instituţii de cultură şi educaţie, a pus în lucrare centre de asistenţă socială şi filantropie pe întreg cuprinsul eparhiei.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS