8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSiguranţa în şcoli, prioritatea Poliţiei Române

Siguranţa în şcoli, prioritatea Poliţiei Române

În cursul anului școlar 2016 – 2017, Poliția Română a desfășurat aproape 40.000 de acțiuni preventive la nivel național, în unitățile de învățământ preuniversitar.

De asemenea, în această perioadă, a fost înregistrat cel mai mic număr de infracțiuni sesizate în zona adiacentă unităților de învățământ din ultimii ani.

Poliţia Română, în parteneriat cu profesorii și părinții, au desfășurat, în cursul anului școlar 2016 – 2017, activităţi în vederea creşterii gradului de siguranţă în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar, rezultatul fiind reducerea cu 13,4% a numărului infracţiunilor sesizate în zona unităţilor de învăţământ preuniversitar, faţă de perioada similară a anului școlar trecut. Din totalul infracțiunilor sesizate, 92,5 % au fost săvârșite în incinta unităților de învățământ preuniversitar.

Polițiștii au acționat pe trei paliere: prevenirea prin acţiuni educative, verificarea modului de supraveghere, pază și acces în unităţile de învățământ, în conformitate cu prevederile Legii nr. 333/200 și acordarea sprijinului de specialitatate (activităţi pentru menţinerea ordinii publice, intervenţia în cazul evenimentelor produse în perimetrul unităţilor şcolare, sesizate prin „112” şi combaterea absenteismului şcolar).

La nivel național, polițiștii au acționat în sistem integrat, fiind prezenți, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, atât în intervalele orare în care se efectua intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor,  cât şi în perioadele în care elevii nu au avut cursuri.

Poliţiştii de la compartimentele de prevenire a criminalităţii, împreună cu cei rutieri și  sprijiniţi de poliţişti de proximinate, au organizat 37.662 de activități preventive și au participat la 23.723 ședințe cu profesorii și părinții.

De asemenea, polițiștii au desfășurat 26.809 acțiuni pe linia combaterii absenteismului școlar și au efectuat controale la societăți comerciale aflate în apropierea unităților de învățământ, pe linia respectării legislației privind comercializarea băuturilor alcoolice și a produselor din tutun.

Totodată, Poliţia Română a efectuat controale periodice privind respectarea prevederilor Legii nr. 333 din 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, constatându-se că majoritatea unităților de învățământ preuniversitar sunt asigurate cu pază umană ( peste 10%), beneficiază de sisteme de supraveghere video ( aproape 30%) sau dispun atât de pază, cât și de sisteme de supraveghere video ( aproape 20%).

Siguranța în școli reprezintă o prioritate a Poliției Române, astfel că activitățile educativ – preventive, în parteneriat cu unitățile de învătământ,  vor continua și în anul școlar 2017-2018.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS