8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCirca 2.500 de consumatori de droguri au fost evaluati anul trecut de specialisti. Programul de asistenta poate inlocui pedeapsa cu inchisoarea

Circa 2.500 de consumatori de droguri au fost evaluati anul trecut de specialisti. Programul de asistenta poate inlocui pedeapsa cu inchisoarea

Aproape 2.500 de persoane consumatoare de droguri au fost evaluate anul trecut de specialistii antidrog, in baza ordonantelor emise de procurori, ceea ce inseamna cu 121 la suta mai mult fata de anul 2014, cand a intrat in vigoare noul Cod Penal, potrivit caruia consumatorii de droguri pot fi inclusi intr-un program de asistenta medicala, psihologica si sociala, in locul aplicarii pedepsei cu inchisoarea, arata datele transmise de Agentia Nationala Antidrog, potrivit News.ro.

Potrivit Agentiei Nationale Antidrog, in anul 2016 Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a emis ordonante de evaluare pentru 2.478 de persoane consumatoare de droguri, in crestere cu 121,25 la suta fata de anul 2014 si cu 42 la suta fata de 2015.  Cele mai multe persoane consumatoare de droguri pentru care s-a dispus evaluarea, respectiv 1.597, au fost din Bucuresti. De asemenea, la nivel national, din cele 2.478 de persoane, 2.320 se aflau in libertate, restul de 158 fiind in arest, iar aproximativ 72 la suta din total au cerut Centrelor de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog din subordinea Agentiei Nationale Antidrog dispunerea masurii de evaluare. Din totalul persoanelor evaluate, 431 au fost incluse in circuitul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri, fiind necesara o masura specializata de asistenta din cauza gradului de severitare a dependentei.
„Cresterea numarului de persoane consumatoare de droguri pentru care a fost recomandata includerea in circuitul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri arata necesitatea dezvoltarii pietei serviciilor specializate atat din perspectiva capacitatii furnizorilor (publici si privati), cat si din cea a diversificarii interventiilor si adaptarii acestora la tipul de consum si nevoile beneficiarilor si ale comunitatii din care acestia fac parte”, spun resprezentantii Agentiei Nationale Antidrog, care sunt de parere ca justitia terapeutica in Romania reprezinta un „progres semnificativ”.
Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod penal, in anul 2014, consumatorii de droguri pot fi inclusi intr-un program de asistenta medicala, psihologica si sociala, in locul aplicarii pedepsei cu inchisoarea. Noul Cod penal prevede si pedepse mai reduse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS