6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCel mai dispreţuit bancher spaniol a fost găsit împuşcat. Era condamnat într-un uriaş scandal de corupţie

Cel mai dispreţuit bancher spaniol a fost găsit împuşcat. Era condamnat într-un uriaş scandal de corupţie

Fostul bancher spaniol Miguel Blesa (69 de ani), care a ajuns simbolul discrepanţei dintre elita financiară şi milioanele de şomeri din Spania, a fost găsit miercuri împuşcat în piept. Autorităţile din Andalucia spun că este vorba de sinucidere. El a fost implicat într-un scandal de proporţii legat de folosirea ilegală a cadrurilor de credit ale băncii pe care o conducea. Autopsia arată că Blesa, care a condus banca de economii Caja Madrid din 1996 şi până în 2010, şi-a luat propria viaţă la un conac din provincia Cordoba, au declarat autorităţile andaluze, citate de Reuters.
Blesa a fost condamnat la şase ani de închisoare, în februarie, în legătură cu utilizarea ilegală a cardurilor de credit ale companiei, însă încarcerarea sa a fost amânată în aşteptarea rezultatului unui apel formulat de Blesa. El a fost găsit vinovat de împărţirea, în secret, a unor carduri de credit premium între membrii ai consiliului director şi consilieri ai băncii, care le-au folosit pentru a cumpăra bunuri de lux.
Fostul bancher a ajuns să simbolizeze discrepanţa dintre elita financiară şi milioanele de şomeri din Spania în timpul crizei economice din 2008-2013, cauzată de explozia balonului imobiliar umflat de anii de împrumuturi fără oprelişti. Blesa era un vânător înrăit. Fotografiile sale cu puşca în mână lângă hipopotami, urşi şi lei masacraţi au cauzat un val de indignare într-o ţară în care unul din patru muncitori îşi pierduse locul de muncă. În 2010, Caja Madrid a fost comasată împreună cu alte şase bănci de economii în Bankia, după ce criza a condus la o explozie a creditelor neperformante, îngenunchind creditorii implicaţi puternic în împrumutiri imobiliare. Bankia a fost ulterior salvată de stat în 2012 la un preţ de peste 22 mld. euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS