6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateANSVSA a început o acțiune amplă de control, după apariția unor noi focare de pestă porcină în țările vecine

ANSVSA a început o acțiune amplă de control, după apariția unor noi focare de pestă porcină în țările vecine

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a demarat o amplă acțiune de control pentru acest weekend, având în vedere notificările primite din partea din partea Comisiei Europene cu privire la apariția și evoluția unor noi focare de pestă porcină africană în țările vecine, potrivit unui comunicat al instituției. Astfel, Comisia Europeană a notificat faptul că există noi focare în state UE, precum Cehia, Estonia, Lituania, Polonia, dar și în țări terțe din apropierea României (Belarus, Rusia, Ucraina).
„Autoritățile veterinare din România sunt într-o permanentă alertă și încearcă să capaciteze, pentru conlucrarea în domeniul activităților preventive, toți factorii de decizie de la nivel guvernamental, pentru a ține virusul la distanță de granițele naționale. Conducerea ANSVSA a dispus, în regim de urgență, pentru sfârșitul acestei săptămâni, efectuarea unei acțiuni ample de control oficial la nivel național, prin care să se verifice modul de respectare a cerințelor privind colectarea, depozitarea și neutralizarea deșeurilor menajere și a subproduselor nedestinate consumului uman, provenite de la mijloacele de transport internațional aeriene și navale”, menționează ANSVSA.
În acest sens, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor vor efectua controale în toate aeroporturile internaționale și în porturile fluviale și maritime în care acostează nave destinate transportului internațional de pasageri și mărfuri.
Totodată, o atenție deosebită va fi acordată verificării mijloacelor de transport care sosesc sau care au tranzitat țările în care au evoluat focarele de pestă porcină, menționate anterior.
Cu ocazia controalelor efectuate, reprezentanții DSVSA județene vor informa administratorii porturilor și aeroporturilor cu privire la obligațiile și responsabilitățile ce le revin, referitoare la colectarea, depozitarea și neutralizarea deșeurilor menajere și a subproduselor nedestinate consumului uman, în scopul prevenirii introducerii pe teritoriul României a pestei porcine africane.
Reprezentanții instituției au mai arătat că, din experiența statelor membre deja infectate, a rezultat faptul că, fără colaborare și conlucrare eficiente, aplicarea măsurilor de control al bolii nu este posibilă, iar propagarea acesteia în teritoriile libere de boală este grăbită, scăpând repede de sub control.
„Noi facem eforturi susținute și încercăm atâta cât putem să ne ținem țara departe de riscul apariției pestei porcine africane. Nu știm însă cât timp vom putea face acest lucru. Avem într-adevăr intensificate toate formele de control, chiar pot să vă spun că am solicitat rețelelor de benzinării, precum și aeroporturilor, să își intensifice acțiunile de salubrizare a spațiilor destinate depozitării reziduurilor alimentare și colectarea acestora, având în vedere această experiență oarecum nouă cu Cehia. De asemenea, avem alertate la maximum autoritățile din cadrul Direcțiilor Sanitar Veterinare din cele opt județe riverane, pe Nord și pe Est”, a declarat Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA.
Potrivit acestuia, punctele vamale sunt alertate pentru a face un control cât se poate de eficient al bagajelor călătorilor.
„Se face un control, de asemenea, cu maximă rigurozitate, a transportatorilor, a mărfurilor transportate, asigurăm o supraveghere cât de eficient se poate pentru a putea identifica într-un timp cât se poate de scurt un eventual cadavru cu proveniență de la un animal mort de pesta porcină africană sau animale cu un comportament schimbat și cu suspiciune de pestă porcină africană’, a adăugat Brănescu.
Prin importanța și incidențele economice deosebite pe care le implică, pesta porcină africană este un pericol real și actual, și constituie o permanentă preocupare, atât pentru ANSVSA, cât și pentru celelalte instituții abilitate ale statului, au subliniat oficialii instituției.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS