13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBosnia şi Herțegovina: Incendii de vegetație şi temperaturi ridicate

Bosnia şi Herțegovina: Incendii de vegetație şi temperaturi ridicate

Bosnia şi Herţegovina se confruntă cu incendii de vegetație în zona centrală şi de sud, în apropierea localităților Ljubinje, Caplijna şi Jablanica. În zona localităţii Jablanica, focul s-a extins cu repeziciune pe muntele Cvrsnica, autorităţile locale intervenind cu autoutilitare şi elicoptere pentru menţinerea incendiului sub control. Activităţile de stingere a incendiilor au fost blocate temporar în zona Jablanica din cauza riscului de explozie a unor obiecte (muniţie, proiectile) rămase neexplodate – UXO.
În plus, la 20 iulie 2017, regiunile Bihac, Prijedor şi Banja Luka se vor confrunta cu temperaturi extreme de peste 35 grade, fiind emis cod portocaliu de avertizare.
Întrucât incendiile sunt active și situația poate suporta modificări de la o oră la alta, se recomandă cetăţenilor români ca înainte de a porni spre Bosnia şi Herţegovina (BiH) să consulte, pentru informații actualizate permanent, paginile de Internet www.meteoalarm.eu şi http://bihamk.ba/.

Cetățenii români, afectaţi de situaţie, pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sarajevo: +38733207447 sau +38761428354, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Sarajevo: +38761428354.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet  http://sarajevo.mae.ro,  www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS