14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia are al 7-lea cel mai mare cost al contribuţiilor de asigurări sociale din Europa

România are al 7-lea cel mai mare cost al contribuţiilor de asigurări sociale din Europa

România a ajuns statul cu al 7-lea cel mai mare cost al contribuţiilor de asigurări sociale din 27 de ţări ale Spaţiului Economic European (SEE), după ce plafonarea bazei de calcul a fost eliminată de la 1 februarie 2017, arată o analiză realizată de Deloitte România şi prezentată de Mediafax.
“România se afla în a doua parte a clasamentului atunci când a fost publicat Studiul comparativ privind beneficiile de asigurări sociale de către reţeaua Deloitte, în ianuarie 2017. Având în vedere că plafonul bazei de calcul pentru contribuţii a fost eliminat de la 1 februarie 2017, am actualizat analiza şi am constatat că România a urcat 11 poziţii”, a spus Raluca Bontaş, Partener Deloitte România.
Conform studiului, cele mai mari costuri ale contribuţiilor de asigurări, de peste 45%, sunt în Franţa, Ungaria, Belgia, Grecia şi Italia, iar la polul opus se poziţionează Malta, Bulgaria, Cipru, Islanda şi Irlanda. Circa 60% dintre statele din studiu au impus un plafon la calculul contribuţiilor de asigurări
Studiul a fost realizat pentru un salariu brut anual de 75 mii euro, care poate fi considerat unul extrem de ridicat pentru nivelul din România, însă indicat pentru o comparaţie la nivel UE/SEE/Elveţia.
În 2018, România ar urma să elimine 4 din cele 6 categorii de contribuţii de asigurări existente, să le transfere integral la angajat şi să reducă rata cumulată a acestora de la 39,25% la 35%, conform programului de guvernare. Impozitul pe venit ar scădea de la 16% la 10% (0% sub 2.000 lei brut).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS