3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirme cu angajați part-time vor plăti mai mult la contribuții (proiect de ordonață)

Firme cu angajați part-time vor plăti mai mult la contribuții (proiect de ordonață)

Firmele vor plăti contribuțiile sociale calculate la valoarea întreagă a salariului minim brut pentru angajații cu fracțiuni de normă care nu depășesc salariul minim, începând cu veniturile pe august 2017, prevede un proiect de ordonanță simplă pregătit de Guvern, potrivit HotNews.ro.
”Venitul luat în calcul va fi salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţiile și nu venitul realizat de salariat” – se arată în nota de fundamentare a Ministerului Finanțelor pentru proiectul de modificare a Codului fiscal.
Prin derogare de la Codul fiscal, măsura urmează să se aplice începând cu veniturile aferente lunii august 2017. Aceasta înseamnă că plata suplimentară va fi din sptembrie 2017 încolo.
Cota de contribuție de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă este de 15,8% pentru contribuția datorată de angajator.
Contribuția de asigurări sociale de sănătate este de 5,2% pentru partea datorată de angajator.
Salariul minim brut pe țară este de 1.450 de lei în anul 2017.
Din această majorare suportată de angajatori, statul etimează că va câștiga în anul 2017 un plus de 190 de milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale și la contribuțiile pentru sănătate.
Ordonanța simplă este o măsură de urgență pe care Guvernul o poate lua în vacanța parlamentară, în baza legii de abilitare a guvernului de e mite ordonanțe în anumite domenii stabilite de Parlament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS