6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateANM: Vreme caldă în Oltenia și valori termice de până la 35 de grade, în intervalul 17-30 iulie

ANM: Vreme caldă în Oltenia și valori termice de până la 35 de grade, în intervalul 17-30 iulie

Regimul termic va rămâne unul în general cald pentru această perioadă, cu temperaturi ce vor oscila între 27 și 35 de grade, în funcție de fiecare regiune, iar probabilitatea pentru apariția precipitațiilor, slabe cantitativ, va fi mai ridicată în ultimele zile din luna iulie, conform prognozei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), aferentă perioadei 17 – 30 iulie, dată luni publicității.

În Oltenia, intervalul de prognoză, va debuta cu valori termice ușor sub mediile multianuale, respectiv o medie a maximelor de numai 26 de grade și minime în jur de 14 grade. Apoi, temperatura aerului va continua să crească, iar vremea va deveni călduroasă, local caniculară în timpul după-amiezelor. Cele mai ridicate valori termice sunt estimate pentru perioada 22 — 25 iulie, când media maximelor va fi de 35 — 36 de grade, iar a celor minime se va apropia de 20 de grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni se estimează o scădere a valorilor termice, spre medii ale maximelor de 32 de grade și de 18 grade a celor minime. Până spre finalul săptămânii, ploile vor fi cu totul izolate. Ulterior sunt posibile averse, în general, slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare în jurul datei de 25 iulie și după 28 iulie.

La munte, la începutul primei săptămâni, vremea va fi răcoroasă, mai ales în timpul dimineților, când media valorilor minime va fi de 6 — 8 grade, iar a celor maxime nu va depăși 16 — 18 grade. Ulterior, procesul de încălzire se va remarca și în această regiune, astfel încât, în jurul datei de 23 iulie, se va ajunge la maxime, în medie de 24 de grade și minime în jur de 14 grade.

În a doua săptămână, pe fondul accentuării instabilității atmosferice, se preconizează o scădere ușoară a valorilor termice, spre o medie a maximelor de 20 de grade și a minimelor în jur de 12 grade. Până spre data de 23 iulie, ploile se vor semnala doar cu totul izolat în timpul după-amiezelor. Probabilitatea va fi ridicată pentru averse care, local, pot fi torențiale în săptămâna 24-29 iulie, cantitățile mai însemnate fiind estimate pe 25 — 26 iulie și în ultimele zile ale acestei perioade.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS