21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDNA, tot mai aproape de Dragnea

DNA, tot mai aproape de Dragnea

Începe urmărirea penală faţă de fostul preşedinte al CJ Teleorman, în afacerea Belina, locul preferat de pescuit al lui Dragnea  (FOTO: hotnews.ro)
Începe urmărirea penală faţă de fostul preşedinte al CJ Teleorman, în afacerea Belina, locul preferat de pescuit al lui Dragnea (FOTO: hotnews.ro)

Procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale faţă de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea, în afacerea Belina, locul preferat de pescuit al lui Liviu Dragnea, despre care HotNews.ro a demonstrat că a ajuns în cele din urmă la fiul liderului PSD.
În acest dosar sunt urmăriţi penal: Gâdea Adrian Ionuț, la data faptei preşedinte al CJ Teleorman, Iordan Nela Dorică, la data faptei inspector în cadrul Serviciului Financiar Contabilitate, ambii acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, Dumitrescu Mircea, la data faptei administrator public al judeţului Teleorman, acuzat de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

Care sunt acuzaţiile procurorilor

În luna ianuarie 2014, Adria Gâdea, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, beneficiind de ajutorul lui Dumitrescu Mircea, nu a îndeplinit acte prevăzute în dispoziţiile legislaţiei primare, fapt ce a condus la încheierea cu o societate comercială (Tel Drum, n.r.) şi o altă persoană a trei contracte de închiriere având ca obiect părţi din insula Belina şi braţul Pavel al fluviului Dunărea (în suprafaţă totală de 80 ha).
Concret, aceste contracte au fost încheiate pe o perioada de zece ani (la preţuri de 1.900 lei/ha/an, 2.792 lei/luna şi 3.988 lei/lună, toate fără TVA), fără organizarea unei licitaţii şi fără iniţierea şi parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu judeţean.
Scopul acestora era darea suprafeţelor respective în folosinţă temporară a locatarului pentru creşterea peştelui în regim natural, fără furajare, pentru pescuit sportiv şi agrement, interzicându-se desfăşurarea oricăror altor activităţi.
Contractele respective au făcut obiectul controlului financiar preventiv, viza fiind acordată în aceeaşi zi, 16 ianuarie 2014, de către Iordan Nela Dorică, inspector în cadrul Serviciului Financiar Contabilitate, în condiţiile în care aceasta cunoştea modalitatea de încheiere a acelor documente.
Prin aceste demersuri a fost cauzată o vătămare a intereselor publice, legitime ale CJ Teleorman, totodată fiind obţinut un folos necuvenit de către beneficiarii contractelor, reprezentat de dobândirea imobilelor respective, susţin procurorii DNA.
HotNews.ro a dezvăluit, în mai 2017, că locul preferat de pescuit al liderului PSD, Liviu Dragnea, este lacul Belina, despre care sătenii din Seaca spuneau încă de atunci că este a lui Dragnea. Aici au fost făcute pozele cu Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu, la pescuit.
În noiembrie 2013, Guvernul Ponta a trecut prin HG insula Belina, lacul Belina şi braţul Pavel din administraţia Apelor Române în administraţia Consiliului Judeţean Teleorman. Guvernul şi-a motivat transferul prin dorinţa CJ Teleorman de a dezvolta turistic zona, prin construcţia unui complex turistic şi sportiv, cu hotel, bazine de înot şi pensiuni, o tabără cu plajă.
Zona de agrement, cu hotel, bazine de înot n-a mai apărut, în schimb Tel Drum a ridicat câteva construcţii cu circuit închis, unde uneori vin Dragnea şi invitaţii săi la pescuit. Proprietatea este ferită de privirile curioşilor şi bine păzită. Pentru cele 70 de hectare luate în concesiune în 2014, Tel Drum plăteşte puţin peste 7.000 de lei pe lună.
În iunie, HotNews.ro a descoperit că Tel Drum a cesionat (cedat) mai departe proprietatea, după numai trei luni, către o terţă firmă. Numele firmei a rămas din 2014 până azi un secret bine păzit. HotNews.ro a obţinut între timp documente care probează cum micul paradis la Dunăre a ajuns de la Tel Drum la o firmă controlată astăzi de Ştefan Valentin Dragnea. În urmă cu trei ani, fiul liderului PSD încă nu figura în acţionariat. Firma a renunţat la cesiune în februarie 2017, cam pe când începeau protestele, astfel că micul paradis s-a întors la Tel Drum.

Care a fost traseul lacului Belina şi a braţului Pavel

În noiembrie 2013, executivul condus de premierul Victor Ponta emite Hotărârea de Guvern nr. 943, prin care insula Belina şi braţul Pavel trec de la Apele Române la CJ Teleorman, condus la vremea respectivă de Adrian Gâdea, care tocmai îi luase locul lui Dragnea. Hotărârea este semnată de Ponta şi contrasemnată între alţii şi de Liviu Dragnea, pe atunci vicepremier.
Guvernul şi-a motivat transferul prin dorinţa CJ Teleorman de a dezvolta turistic zona, prin construcţia unui complex turistic şi sportiv, cu hotel, bazine de înot şi pensiuni, o tabără cu plajă. Cel puţin aşa scrie în nota de fundamentare a HG nr. 943/2013, asumată chiar de Liviu Dragnea, pe atunci vicepremier.
Pe 16 ianuarie 2014, CJ Teleorman şi Tel Drum semnează noile contracte de închiriere. Compania condusă de foştii colegi de facultate ai lui Liviu Dragnea ajunge astfel să administreze lacul Belina şi braţul Pavel, proaspăt trecute în ograda judeţului. Menţionăm că Tel Drum avea deja suprafeţe de teren închiriate aici încă din 2011.
În mod ciudat, peste numai două luni, în martie 2014, Tel Drum solicită Consiliului Judeţean dreptul de a cesiona aceste terenuri. Consiliul Judeţean, condus la acea vreme de Adrian Gâdea, supune solicitarea Tel Drum la vot în şedinţa din 27 martie. Un consilier judeţean îi atrage atenţia: „Nouă nu ne este clar, un vot al nostru poate să însemne peste ani o dare cu subsemnatul, o responsabilitate materială“.
Aici apare marele mister: cui i-a cesionat Tel Drum micul paradis de lângă Dunăre?
La o lună după ce HotNews.ro trimite o cerere extinsă de informaţii în baza Legii nr. 544, în care solicităm contracte de închiriere, concesiune, expunere de motive, rapoarte de expertiză, acte adiţionale etc., Consiliul Judeţean Teleorman răspunde pe 9 iunie şi transmite toate aceste documente în copie.
Unul dintre documente este contractul de cesiune încheiat pe 8 aprilie 2014 între Tel Drum şi firma Trident 51 SRL, care astăzi îl are ca acţionar cu 90% pe Ştefan Valentin Dragnea, fiul liderului PSD, Liviu Dragnea. La data încheierii contractului de concesiune cu Tel Drum, fiul lui Dragnea nu figura încă acţionar în Trident 51 SRL. Ştefan Valentin Dragnea a devenit acţionar majoritar abia trei ani mai târziu, în martie 2017.
Surprinzător, pe 1 februarie 2017, atunci când izbucneau protestele publice împotriva lui Liviu Dragnea şi a OUG nr. 13, Trident 51 SRL a notificat Consiliul Judeţean Teleorman că încetează contractul de cesiune cu Tel Drum. În consecinţă, Tel Drum revine ca administrator al domeniului folosit de Liviu Dragnea.
În rezumat, Guvernul Ponta, cu semnătura lui Dragnea, trece în noiembrie 2013 lacul Belina de la Apele Române la CJ Teleorman, de aici lacul ajunge în închiriere la Tel Drum (firma foştilor colegi ai lui Dragnea), iar după doar trei luni lacul este concesionat firmei Trident 51 SRL, care, la rândul ei, intră mai târziu în proprietatea lui Valentin Ştefan Dragnea, fiul şefului PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS