16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateASF confirmă că a demarat o investigaţie cu privire la efectul declaraţiilor ministrului de Finanţe privind desfiinţarea Pilonului II

ASF confirmă că a demarat o investigaţie cu privire la efectul declaraţiilor ministrului de Finanţe privind desfiinţarea Pilonului II

Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a demarat o investigaţie cu privire la efectul declaraţiilor ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa, referitoare la desfiinţarea Pilonului II de pensii, informează economica.net, citând dintr-un comunicat de presă al instituţie,
„Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară a demarat, încă din data de 30 iunie 2017, o investigaţie cu privire la posibilitatea existenţei unor elemente care intră sub incidenţa abuzului pe piaţă – manipulare prevăzut de Legea nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă”, se arată în document.
Potrivit acestuia, în situaţia în care în urma analizelor efectuate sunt constatate nerespectări ale prevederilor legale incidente sunt adoptate măsuri de către Autoritate care pot fi făcute publice, în funcţie de caracterul acestora.

„Ori de câte ori rezultatul analizelor efectuate s-a concretizat în măsuri de autoritate, care potrivit caracterului acestora se înscriau în categoria informaţiilor publice, acestea au fost aduse la cunoştinţa publicului”, menţionează ASF.
În data de 29 iunie, după audierea sa din comisiile reunite de Buget-finanţe din Parlament, Ionuţ Mişa a afirmat că Guvernul va desfiinţa Pilonul II de pensii.
Potrivit acestuia, suma acumulată până în prezent ca stagiu de cotizare va reveni fiecărui contribuabil ‘şi va fi la dispoziţia lui să opteze dacă o direcţionează către privat’.
El a precizat că intenţionează finalizarea unui proiect în acest sens până la finalul anului.
Potrivit acestuia, la nivelul Pilonului II de pensii sunt acumulate în prezent 40 miliarde lei.
La câteva ore după această declaraţie el a precizat, prin intermediul unui comunicat, că Pilonul II de pensii nu va fi desfiinţat şi nici naţionalizat, subliniind că la Parlament a răspuns unei întrebări ”care probabil a fost interpretată greşit”. În acceaşi zi, atât premierul Mihai Tudose cât şi preşedintele PSD Liviu Dragnea au negat că se va desfiinţa.

În aceeaşi zi, Bursa de la Bucureşti a consemnat scăderi de peste 2% joi, cel mai afectat fiind indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, BET-NG, care s-a depreciat cu 4,89%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS