Secetă în sud-vestul Olteniei, până pe 14 iulie

Autori


Seceta pedologică moderată și izolat puternică se va semnala cu precădere în sud-vestul Olteniei, centrul, estul și sud-estul Dobrogei, izolat în nord-vestul Banatului, sudul Crișanei, nord-estul Moldovei, sudul și centrul Transilvaniei, arată prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 7 – 14 iulie, publicată pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). potrivit Agerpres.

“Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. În sud-vestul Olteniei, centrul, estul și sud-estul Dobrogei, izolat în nord-vestul Banatului, sudul Crișanei, nord-estul Moldovei, sudul și centrul Transilvaniei se va semnala seceta pedologică moderată și izolat puternică”, precizează specialiștii ANM.

În ceea ce privește starea de vegetație a culturilor agricole, prognoza de specialitate relevă faptul că atât procesele de coacere și maturare la culturile de toamnă, cât și cele de creștere și dezvoltare la speciile prășitoare vor fi intensificate, îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Totodată, starea de vegetație a plantelor se va prezenta bună și medie, respectiv medie și slabă în semănăturile efectuate tardiv, precum și pe terenurile cu deficite de apă în sol.

Culturile de orz și grâu de toamnă vor parcurge maturitatea în ceară și deplină (10-100%), continuându-se lucrările de recoltare, în aproape toată țara. Rapița își va definitiva formarea boabelor în silicve (100%), aflându-se predominant la maturitatea deplină (10-100%) și recoltare, în toate regiunile agricole. Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla în fazele de formare a calatidiului și înflorire (10-100%), la nivelul întregii țări.

Specialiștii ANM precizează că în funcție de data semănatului, la cultura de porumb se vor semnala apariția paniculului (10-100%) și local, înflorirea și mătăsirea (10-50%), pe întreg teritoriul agricol. De asemenea, în cea mai mare parte a bazinelor de cultură, sfecla de zahăr va parcurge alungirea și îngroșarea axei hipocotile (20-100%), iar cartoful, îmbobocirea și înflorirea (20-100%), precum și creșterea tuberculilor (10-50%).

“În toate plantațiile, la speciile pomicole se vor continua creșterea lăstarilor, dezvoltarea și coacerea rodului, precum și recoltarea eșalonată a fructelor, în funcție de atingerea maturității de consum. Vița de vie se va afla la creșterea lăstarilor și a boabelor, în toate podgoriile”, se precizează în document.


În zilele cu precipitații, lucrările agricole de sezon (erbicidări, fertilizări, prăsile mecanice/manuale, tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor etc.) vor fi întrerupte temporar, notează ANM.

Din punct de vedere meteorologic, în perioada menționată, va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal în cea mai mare parte a țării, chiar caniculară în zonele vestice și sudice. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 18 și 30 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1—6 grade Celsius, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 25 și 36 de grade Celsius, în majoritatea regiunilor, iar cea minimă va oscila între 9 și 24 grade Celsius, în aproape toate zonele de cultură. În intervalul analizat, se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, acestea fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, pe aproape întreg teritoriul.

De asemenea, izolat vor fi condiții de producere a grindinei, iar cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de duminică, 9 iulie 2017

Actualitate

» Prognoza meteo pentru zilele de luni şi marţi
» Ministerul Apărării începe procesul de recrutare a rezerviştilor voluntari
» Premierul irakian a anunțat eliberarea orașului Mosul de sub controlul Statului Islamic
» Secetă în sud-vestul Olteniei, până pe 14 iulie
» România este țara din UE cu cea mai mare mortalitate infantilă
» Ciocniri violente pe străzile din Hamburg, la finalul summitului G20
» Platforma Romania 100: Legea salarizării a lăsat medicii rezidenți fără bursa de 670 de lei
» Acțiuni pentru destructurarea unor grupări de criminalitate organizată
» Stare de urgență în Canada, în urma unor incendii de vegetație ce au dus la evacuarea a peste 7.000 de persoane
» Actorul Nelsan Ellis a murit la vârsta de 39 de ani
» Report de de peste 1,3 milioane de euro la Loto 6/49

Publireportaj

» Cofetăria Minerva aduce aerul parizian în inima Craiovei

Dolj

» Poştaşii şi-au desemnat câştigătorii pentru Balcaniadă
» Atenție la parbrizuri, pe drumul de la Șimnic!
» „Otrava“ din aerul Craiovei
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Dosarele grele de la DNA Craiova, preluate la București
» Student la Medicină, vânzător de amfetamină

Sport

» Alb-albaștrii încep pregătirile pentru meciul de debut cu CSM Poli Iaşi
» Campioana europeană Ştefania Priceputu vrea şi titlul mondial
» Fotbal / FC Voluntari a învins FC Viitorul, scor 1-0, şi a câştigat Supercupa României
» Canotaj / Echipajul feminin de 8+1 al României, învingător în Cupa Mondială de la Lucerna
» Tenis / Laura Andrei a cucerit titlul în proba de dublu a turneului ITF de la Darmstadt

Sanatate

» 200 de cazuri de infecții nosocomiale depistate în spitalele doljene – Intri în spital cu o boală și ieși cu două

Educatie

» Două eleve craiovene, premiate la un concurs de astronomie
» Craiovencele de 10 la bacalaureat

Magazin

» Bancul zilei
» Horoscop

Top